IZVJESTILAC EU PARLAMENTA

Picula: Pridruživanje Finske i Švedske NATO-u snažan je udarac za Putina

Agresija je promijenila puno toga, poručio je Picula

Tonino Picula. N1

A. O. / N1

13.5.2022

Europarlamentarac Tonino Picula komentirao je kandidaturu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, kazavši da je to jedna vrsta rukav krize koja se razvija od trenutka ruske agresije na Ukrajinu.

- Agresija je promijenila puno toga. Prije svega svjedočimo neočekivanom i uspješnom otporu Ukrajinaca. Ono što nisu očekivali, to je da će dvije skandinavske zemlje koje imaju dugu tradiciju što prisilne, a što svojevoljne neutralnosti kad je riječ o vojno-političkim savezima, zaista opredijeliti da se priključe NATO-u - rekao je Picula.

Kaže se na nekakav ironičan način potvrdila i ambicija Vladimira Putina.

- A to je da on invazijom na Ukrajinu doista utječe na geopolitičke odnose, prije svega na sigurnosnu arhitekturu u samoj Evropi, ali ne na način na na koji je on to očekivao. I Finska, a vjerujem i Švedska, priključit će se NATO-u što je poprilično snažan udarac ambicijama ruskog predsjednika da nakon napada na Ukrajinu doista bude jedan od glavnih sugovornika SAD-u u pregovorima koji bi možda vodili preuređenju tih sigurnosnih odnosa na europskom kontinentu - rekao je europarlamentarac, piše N1 Hrvatska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.