HRVATSKA

Više hiljada građana Zagreba tokom povorke "Hod za život" tražilo izmjenu zakonskih rješenja o pobačaju

Ne želim drugima govoriti da je sve ovo krivo, želim da u zakonu ostane pravo na abortus, poručila je aktivistica

Sa današnje povorke. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

14.5.2022

U organizaciji Inicijative Hod za život, porodicu i Hrvatsku, pod sloganom "Život je zakon!", više hiljada učesnika okupilo se u 7. povorci "Hod za život” čiji je cilj upozoriti javnost na važnost zakonske i svake druge zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti, javlja Anadolija.

Okupljanje više hiljada građana Zagreba započelo je ispred zgrade Hrvatskog narodnog pozorišta (HNP), odakle su u povorci s transparentima prošli preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac, gdje su se sudionicima obratili organizatori povorke.


Odlična rješenja

Željka Markić, jedna od vodećih aktivistica protiv zakonskog prava na pobačaj u Hrvatskoj, na samom početku protesta poručila je kako treba uvažavati naučnu istinu da život počinje začećem.

- Ima puno država koje nude odlična rješenja za zaštitu života i djetetu i majci. Mislim da Hrvatska na tragu znanosti treba početi razgovarati o okviru koji štiti život, o kulturi života, a ne kulturi smrti - poručila je Markić.

Dodala je kako se Zakon o pobačaju star 45 godina mora mijenjati jer omogućuje, tvrdi Markić, abortus do samog porođaja.

- Istina je da je život svakog od nas počeo začećem i da pobačaj prekida život konkretne osobe, dječaka ili djevojčice koju žena nosi u svom trbuhu - zaključila je Markić.

"Najugroženija manjina u Hrvatskoj - nerođena djeca”, "I nerođeni životi su važni”, "Život je zakon”, neki su transparenata koje su učesnici Hoda za život, uz brojne hrvatske zastave te muziku s razglasa pronijeli kroz centar Zagreba.


Zastupnici se zalažu

Članica Nacionalne koordinacije Hoda za život Hrvatska i organizacijskog tima za Zagreb Andreja Duvančić istaknula je kako se Hod za život, motiviran znanstvenom istinom kako život počinje začećem, ove godine održava u čak 11 hrvatskih gradova.

- Danas, kad vidimo da u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji se temelji na naulnici, a ne ideologiji i kulturi smrti. Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života. Bolesni ljudi imaju pravo na još veću brigu i ljubav - poručila je Duvančić okupljenima u parku Zrinjevac.

Kristina Kolovrat, jedna od organizatorica zagrebačkog Hoda za život poručila je s pozornice na Zrinjevcu kako je svaki ljudski život jedinstven te da život od začeća do prirodne smrti ima neotuđivo dostojanstvo, da svako dijete, rođeno i ono koje još raste u tijelu svoje majke, treba štititi. Istaknla je važnost društvene i ekonomske podrške porodicama, potrebu pružanja konkretne pomoći svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog, kako kaže, neinformiranosti ili pritiska okoline.

Hodu za život usprotivila se nekolicina aktivista koji smatraju kako pobačaj treba ostati žensko pravo na izbor. Jedna od njih je i Ana koja je na Zrinjevcu istaknula transparent s natpisom "Vaša savjest dalje od mog tijela. Moje tijelo, moj odabir".


Veće okupljanje

Prije nego je reagirala policija koja je osiguravala okupljanje kako bi je udaljila od sudionika Hoda za život, Ana je poručila da žene trebaju imati pravo na abortus, pogotovo maloljetne djevojčice zato što je sve više seksualnog napastvovanja. 

- Ne želim drugima govoriti da je sve ovo krivo, želim da u zakonu ostane pravo na abortus - poručila je aktivistica.

U četvrtak, 12. maja, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i u još nekoliko hrvatskih gradova, održano je veće okupljanje građana pod sloganom „Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”. Okupljanje je održano u znak podrške Mireli Čavajdi, trudnici koja u Hrvatskoj nije mogla dobiti medicinsku pomoć za uklanjanje fetusa s agresivnim tumorom na mozgu, radi čega je pomoć morala zatražiti u Sloveniji.

Prvi nacionalni Hod za život u Hrvatskoj održan je 21. maja 2016. u Zagrebu pod nazivom "Za život, obitelj i Hrvatsku“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.