ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman najavio da će na ministarskom sastanku NATO-a govoriti o Izbornom zakonu u BiH

Također, Grlić Radman je rekao da će sudionicima sastanka naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a i na području zapadnog Balkana

Gordan Grlić Radman. Patrik Macek / Pixsell

E. Ć.

15.5.2022

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je na ministarskom sastanku NATO-a da će posebno istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene Izbornog zakona.

Kazao je da bi promjena Izbornog zakona koji bi trebao održavati usvajanje onih važnih izmjena kojima bi se regulirala ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim i Pariškim sporazumom.

- Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti evropsku perspektivu i NATO članstvo - poručio je šef hrvatske diplomatije.

Također, Grlić Radman je rekao da će sudionicima sastanka naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a i na području zapadnog Balkana.

- Ja ću naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a u jugoistočnoj Evropi, odnosno zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama, kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO-u - rekao je Grlić Radman.

Inače, Grlić Radman je istakao kako je bitno da se zbog ruske agresije na Ukrajinu zauzme jasan stav kao NATO i da se definišu odnosi Alijanse prema Rusiji, prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.