BIVŠA ŠEFICA DIPLOMATIJE

Vesna Pusić o Milanovićevim izjavama: Neugodno mi je kad me kolege izvana pitaju

Ulazak Hrvatske u Šengen u ovom trenutku je isključivo političko pitanje, istakla je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske

Vesna Pusić o Milanovićevim izjavama: Neugodno mi je kad me kolege izvana pitaju. N1

S. S. / N1 Hrvatska

16.5.2022

O proširenju NATO saveza i ulasku Hrvatske u Šengen u N1 Newsroomu govorila je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Vesna Pusić smatra da je predsjednica Odbora za odbranu u Bundestagu Cimerman (Zimmermann) vrlo oprezna u komentarima na Milanovićevu retoriku o ulasku Švedske i Finske u NATO zbog toga što je na dnevnom redu moguća zamjena na čelu ministarstva odbrane u Njemačkoj.

- Ali, gledaju globalno, političari se uglavnom osvrću na Erdoana i njegov pokušaj ucjene, a ne previše na Zorana Milanovića – Hrvatska nije tako ogromna sila u NATO-u i ta odluka nije u nadležnosti predsjednika Republike Hrvatske. Takva retorika o ulasku Švedske i Finske, koja je veliki dobitak za NATO, što nije svako proširenje, zagađuje javni prostor i neugodna je za nas. Meni je neugodno kad me kolege izvana pitaju što se događa”, komentirala je.

Ulazak Hrvatske u Šengen u ovom trenutku je isključivo političko pitanje, istakla je bivša ministrica vanjskih poslova.

- S tako malim brojem ljudi mi nismo nikakva opasnost za Šengen. Hrvatska je, tehnički gledano, spremna za članstvo. Međutim, svaka odluka ima i političku dimenziju. Građanima bi bilo lakše da je Hrvatska u Šengenu – olakšava turizam, olakšava život i po tome je korisno za našu privredu. Ono što otežava je činjenica da Rumunija i Bugarska čekaju tako dugo - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.