NE VIDI PROBLEM

Profesorica učenika koji su se slikali s nacističkim pozdravom: Zar je sramota biti patriota?

Moja djeca uopšte ne govore o politici, niti sam im ikad spominjala politiku, rekla je

S. S. / Index.hr

Nives Romanjek: Zar je sramota biti patriota?

Foto: SBPlus


Ispada da moji učenici ne smiju reći da su spremni, a oni jesu spremni, i to za norijadu, za završni ispit, rekla je za Index Nives Romanjek, profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, koja je na svom Facebooku objavila fotografiju maturanata koji s beretkama na glavi drže desnice u zraku u znaku nacističkog pozdrava.

Budući CNC operateri imaju crne majice na kojima piše "Za norijadu spremni", ali i maskirne hlače. Na fotografiji je i ona koja ih sa smiješkom gleda sa strane također u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih hlača. Index je razgovarao s Nives Romanjek.

- Komentari su zlonamjerni i naslovi isto. Moja djeca uopšte ne govore o politici, niti sam im ikad spominjala politiku. Pa patriotizam je utkan u domaćoj književnosti. Učila sam ih da budu tolerantni, da budu dobri prema svakom čovjeku. Ovo je smijurija, čista smijurija - rekla je.

Kaže da niko nije napisao da su to "izvanredna djeca, najbolja u svojoj generaciji u školi". 

- Od 19 učenika imam pet odličnih, deset vrlo dobrih i četiri dobra učenika. Veliki trud je uložen u njihovo školovanje, imam i s roditeljima izvanrednu saradnju. Imaju se pravo djeca veseliti - napomenula je.

"Za dom spremni"

Rekli su iz Indexa profesorici kako je primjetna aluzija prema pozdravu "za dom spremni".

- Nikakve aluzije nije bilo. Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja ih je htjela uslikati, bili su kod mene cijelo vrijeme u učionici, a ja sam im donijela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, niko nije bio pijan. Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikavanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste sretni. A oni su viknuli: "Do neba smo sretni." I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici. Djeca nisu zaslužila da ih se "pribija na križ" - dodala je.

Ukazali su profesorici i da njenom Facebooku postoje objave gdje piše "Za dom spremni", ali i drugi ispade te vrste.

- To je bilo 2015. godine, ljudi izvlače to sad. Zašto ne napišu da sam imala 38 kila, a sad imam duplo? Zašto to ne napišu? Ne znam šta da kažem. Nikad nisam djeci govorila o politici, niti o stavovima, oni imaju pravo na vlastito mišljenje, oni ga formiraju u svojim porodicama. Ko sam ja? Samo osoba zadužena za školovanje, da budu živi i zdravi - izjavila je.

Kaže da je tada to napisala iz revolta.

Maternji jezik

Upitana je i na koji način je na početku razgovora povezala crne majice na kojima piše "Za norijadu spremni" i poziranje s desnicom u zraku s "patriotizmom koji je u hrvatskoj književnosti".

- Uzmite Kranjčevića, Matoša, Nazora, Krležu. Svi su voljeli svoju domovinu. Ako nećemo djecu podučavati svom maternjem jeziku, onda nećemo ništa. Moj zadatak je da ih podučavam maternjem jeziku. Da znaju pisati. To sam radila. Ispravljala njihove greške - rekla je.

Rekli su iz Indexa da im se čini kako patriotizam iz književnosti nije ono na što upućuje fotografija koju je objavila na društvenoj mreži.

- Zar je sramota biti patriota? Zar je to sramota? Ja ne prodajem drogu. Ne prodajem oružje. Podučavam prema nastavnom kurikulumu. Meni je u programu hrvatska književnost - zaključila je.

NA VRH

Podijeli članak na