NASTAVLJA SE I U TOKU NOĆI

Potraga za avionom sužena: HGSS razgovarao sa građanima, imaju moguće dojave

O nacionalnosti članova posade nestale Cessne još se špekulira

H. J. I.

29.5.2022

Zbog kiše i niske naoblake, uslovi za potragu su teški - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Sportski avion Cessna 182, koji je danas u 11:25 sati nestao s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe, nije još nađen, ali je potraga sužena na rakovička sela Brezovica i Lipovac i, kako je Hini rekao načelnik HGSS-a Josip Granić, nastavlja se prema potrebi i kroz noć.

- Prostor je velik, a uslovi teški jer imamo i kišu i nisku naoblaku - rekao je Granić i naglasio da potragu nastavljaju i u noćnim uslovima.

- Na terenu u Općini Rakovica radi sada 110 ljudi, dolazi nam njih još 20, upravo traje analiza s dijelom ljudi koji su se vratili s terena i nastavljamo i tokom noći. Do sada je obavljen razgovor s ljudima u više sela, neki su čuli avion, te njihove podatke uspoređujemo s podacima o letu s radara, planiramo potragu te se stvaraju okolnosti da se stvori posao i za dodatne snage, dobro bi nam došli vatrogasci - rekao je Granić i dodao da će se o tome uskoro odlučiti.

Čuli lom i buku

Potvrdio je Granić da imaju i neke dojave o mogućem padu aviona, ali je nedvosmisleno kazao da se "za sada ni po kojem tragu ili dokazu ne može reći da je avion pao, on se za sada i dalje vodi kao nestali".

Dojave koje je spomenuo Granić odnose se na jednu ženu iz vikendice u Brezovcu koja je dojavila policiji da su ona i njena djeca čuli lom i buku na svom terenu, saznala je Hina neslužbeno, ali je načelnik Općine Rakovica Mihovil Bičanić potvrdio da se potraga suzila upravo u tom pravcu.

- Suzila se potraga na prostor dvaju sela Brezovac i Lipovac, što je samo četiri do pet kilometara od centra Rakovice - rekao je Bićanić i dodao da je na općinskom štabu civilne zaštite dogovoreno da se i vatrogasci DVD-a i članovi lovačkog društva "stave u pripravnost za potrebu pomoći u nastavku potrage i spašavanja, te je sve raspoloživo spremno da se aktiviramo".

Pilot bio Švicarac

O nacionalnosti članova posade nestale Cessne još se špekulira. 

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić izjavio je da je u najavi leta od oblasne kontrole leta Split policija dobila podatak da je pilot aviona Švicarac, a putnici su dva državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.