PRENOSIMO

Pussy Riot u Zagrebu: Članicu naše grupe policija je uhapsila pri ulasku u Hrvatsku

Ajsoltan Nijazova nije kriminalka i ne nalazi se na listi Interpola, radi se o montiranom slučaju iz Turmekistana, tvrde aktivistice iz Pussy Riota

Ajsoltan Nijazova. Facebook

Večernji list

1.6.2022

Koncertom ruskog pank kolektiva "Pussy Riot" otvoreno je u ponedjeljak 9. Ljeto u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu. Netipično hladno vrijeme za kasni maj i kraj vikenda koji su mnogi produžili do ponedjeljka doveli su do toga da na platou MSU koncert slavnih aktivistkinja sluša tek tristotinjak ljudi. 

Ostali su koncerti njihove antiratne evropske turneje Riot Days koja je započela u Berlinu, a nakon Zagreba nastavit će se u Portugalu, ipak privukli veće mase. I sama svirka kasnila je skoro sat vremena - ali kad je jedan pank koncert zaista počeo na vrijeme - no sve je zasjenila informacija da je pri ulasku u Hrvatsku, na granici sa Slovenijom, pred koncert uhapšena članica Pussy Riota.

S članicama benda Mašom Aljohinom, Olgom Borisovom, Dianom Burkot-Kot i videoumjetnikom Vasilijem Bogatovim novinari Večernjeg lista imali su priliku razgovarati dan nakon nastupa, kada su u panici pokušavali saznati šta se s njihovom prijateljicom događa.


Potjernica interpola

- Dok smo boravili u Sloveniji prije nekoliko dana, u naš hotel je u sred noći upala policija i uhapsili su je, navodno zato što je Interpol za njom raspisao potjernicu. Međutim, ona nije kriminalac i ne nalazi se na spisku traženih osoba Interpola, već je tu riječ o slučaju iz 2002. godine, kada je za njom raspisana potjernica u Turkmenistanu - objašnjava Aljohina. 

Ajsoltan Nijazova, kako joj glasi ime koje na nesreću dijeli s pokojnim Turkmenistanskim predsjednikom Saparmuratom Nijazovim, porijeklom je iz Turkmenistana. Njen otac, koji je, saznajemo od članova Pussy Riota, bio član opozicije, uhapšen je u valu s hiljadama navodnih konspiratora u pokušaju atentata na tadašnjeg diktatora Saparmurata, nakon čega je umro - ili je ubijen - u zatvoru. 

- To vam je staljinovski princip. Kada su joj uhapsili oca, željeli su se dočepati i nje - govori Olga Borisova.

Optužili su je zatim za pronevjeru novca iz Centralne banke Turkmenistana, što je, uvjeravaju nas, bila fabrikacija. Nijazova je sa sinom izbjegla u Švicarsku, odakle nije mogla biti izručena u Turkmenistan i gdje je bez problema boravila do 2011. godine, kada je na zahtjev turkmenistanskih vlasti za njom potjernicu izdala Rusija. Uhapšena je te deportirana u Rusiju gdje je odslužila pet godina zatvorske kazne, tokom kojih je upoznala i Mašu Aljohinu, tada također iza rešetaka zbog čuvenog performansa u Katedrali Hrista Spasitelja u Moskvi.


Sa koncerta. Slaven Branislav Babić /PIXSELL

- Nakon odsluženja kazne dobila je pasoš i vratila se u Švicarsku, gdje joj živi sin te je normalno putovala širom Evropske unije i u Rusiju. Iz Rusije je posljednji put otišla zbog invazije na Ukrajinu. Zbog toga doživjela je nevjerojatan šok, noćnu moru, kada je uhapšena u Sloveniji. 

Deset sati provela je u policiji, zatim sedam na sudu, da bi joj se tužitelj i sudac na koncu ispričali zbog nesporazuma. S rješenjem iz Slovenije doputovali smo do hrvatske granice, gdje ju je hrvatska policija ponovno privela. Nisu marili za naša objašnjenja, pokazali smo im i slovenske papire i njene švicarske dokumente, ali svejedno su je uhapsili i rekli da će morati na sud - priča nam Aljohina.


Zbog praznika Dana državnosti, rečeno im je, sud neće zasjedati. Kada su joj u pritvor kolege došli donijeti toplu odjeću, također navode da im je rečeno da to nije moguće - zbog Dana državnosti. Međutim, u utorak ujutro uslijedio je novi šok. Nijazovu su jučer navodno ipak izveli pred sud, i to bez prisutnosti advokata i prevoditelja.


Ekstradicijski pritvor

Prema neslužbenim informacijama, hrvatski ured Interpola primio je dopis Turkmenskih vlasti, u kojem pošiljatelj potvrđuje da je nalog za hapšenje Ajsoltan Nijazove još uvijek važeći i zahvaljuje se na lociranju subjekta. Nijazovoj je zbog toga određen ekstradikcijski pritvor, što znači da joj prijeti deportacija u Turkmenistan. Zašto je hrvatsko pravosuđe odlučilo drugačije od slovenskoga, aktivisticama nije jasno. 

- Koliko znamo, slovenski sud nije kontaktirao Turkmenistan, ali Hrvatska jest, iako je riječ o diktaturi u kojoj se ljude ubija. To je vrlo opasno! U tom dokumentu Turkmenistan potvrđuje da je i dalje žele uhapsiti. Aya se trenutno nalazi u vrlo malenoj ćeliji i pod velikim je stresom. Nismo joj mogli donijeti hranu i potrepštine, odbili su nas. Čak i u Rusiji je to dopušteno! - govori Olga Borisova.

Iz MUP-a za Večernji list pak kažu kako je hrvatska policija postupila isto kao i slovenska, no reakcija pravosuđa bila je drugačija.

- Interpolovu potjernicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto. Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj - kažu iz MUP-a, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhapšena članica Pussy Riota ima pravo žalbe.

- Morate razumjeti, ona se ne smije vratiti tamo. Turkmenistan je poput Sjeverne Koreje. Stanovnici nemaju ni pristup internetu, a uhapšeni možete biti jer imate lakirane nokte ili nosite šminku. Nema demokratije ni ljudskih prava. Ne razumijem kako je ovo moguće i ovaj sistem me beskrajno frustrira, ali želim da ljudi za ovo znaju, ona je moja prijateljica i iako nije s nama na pozornici, članica je našeg kolektiva - kazala nam je Aljohina koja je sama nedavno izbjegla iz Rusije, pri čemu joj je pomogla i Nijazova.


"Zašto se rat zove specijalna operacija?"

Aljohina se donedavno nalazila u kućnom pritvoru, tek posljednjoj u nizu kazni koje je zaradila zbog svog dugogodišnjeg aktivizma protiv Putinove strahovlade i kršenja ljudskih prava u Rusiji. (Usput budi rečeno, u ruskim se zatvorima trenutno nalazi više od četiri stotine političkih zatvorenika kojima se pridružuju svakim danom rastući brojevi protestanata protiv rata u Ukrajini). 

U nevjerovatno filmskom podvigu uspjela se riješiti elektronske narukvice kojom je policija nadzirala njeno kretanje te preobučena u dostavljačicu hrane prijeći rusku granicu. Dva puta su je presreli, no treći put se uspjela domoći Litve, a zatim i Islanda. Uz pomoć prijatelja, nabavila je islandske putne isprave, s kojima se trenutno može nesmetano kretati Evropom. Nije to napravila, kaže, kako bi izbjegla kaznu - jer koliko god nepravedna bila, rado će ju odslužiti - već u znak protesta ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega je Pussy Riot i započeo novu turneju na kojoj prikupljaju donacije za Dječju bolnicu u Kijevu.

Tako su u Zagrebu, nakon već nam poznatog reperotara pjesama koje uz parole protiv Putina, čelnika Ruske pravoslavne crkve i oligarha govore o razdoblju od formiranja Pussy Riota, njihove izvedbe u moskovskoj Katedrali do hapšenja i izvršavanja zatvorskih kazni, izvele i posebnu antiratnu pjesmu za podršku Ukrajini. 

"Mama, ne gledaj TV, mama, ovdje nema nacista, mama, zašto se rat zove specijalna operacija", glase riječi pjesme koja poručuje "Mi smo protiv jebenog rata koji je započeo Putin".


Sa koncerta. Slaven Branislav Babić /PIXSELL

Iz Rusije su početkom rata izbjegli i gotovo svi članovi Pussy Riota, koji nam kažu kako trenutno "nemaju dom", bar ne do kraja turneje. U Zagrebu će pak ostati još nekoliko dana, čekajući da naše pravosuđe pokrene svoje usporene mehanizme i odradi posao. Kazne i odmazde u domovini, ako se i boje, to ne pokazuju. Smijući se, Aljohina nam govori:

- Ma neće nas oni ubiti. Možda nas samo otruju. 

- Uh, radije bih da me upucaju, nego otruju - nadovezuje se tek napola u šali Borisova.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.