AFERA U SUSJEDSTVU

Zbog sumnjivih transplatacija organa u bolnici u Zagrebu zabranjen dio zahvata

Interesantno je da za ovakav čin na Rebru niko nije imao priziv savjesti već su sudjelovali u ugrožavanju nečijeg života, poručili su iz Hrvatskog udruženja za zaštitu pacijenata

S. S. / RTL

Afera na KBC Rebro

Foto: PATRIK MACEK / PIXSELL


Inspekcija Ministarstva zdravstva Hrvatske otkrila je povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u slučaju dvije transplantacije u KBC-u Zagreb 2019. godine. Predmet su proslijedili Hrvatskoj liječničkoj komori i Državnom tužilaštvu radi sumnje u trgovinu organima, a doneseno je rješenje o privremenoj zabrani presađivanja bubrega s nesrodnih davatelja, piše RTL.

- Napokon smo dočekali da Ministarstvo reaguje i sve pohvale na njihovo brzo upućivanje DORH-u. Od liječničke komore također je potvrđeno da je prekršena medicinska etika. ALI, sankcija nema! Ako je bolnica Merkur odbila napraviti transplantacije sa živog donora jer su postojale ozbiljne sumnje na trgovinu organima; prezentirajući primaoc elitnog društvenog statusa, a davaoc socijalni slučaj, kako je moguće da je da je Rebro to isto odobrilo? Zar postupak i uslovi po zakonima iste države ne bi trebali biti isti za sve javne ustanove? Odgovorne institucije se ne ponašaju kao da je ovo interes javnosti, a što zasigurno jest i to historijski jer je ovo prvi slučaj sumnje trgovine organima u RH - poručili su iz Hrvatskog udruženja za prava pacijenata te dodali:

- Ako smo mislili da smo sigurna zemlja od trgovine organima, trebamo biti svjesni da se to događa i u našem okruženju. Nažalost neki i zdravlje mogu i pokušavaju kupiti novcem, no zabrinjava nas činjenica da ako se nije zaustavilo i sankcioniralo ono sto je utvrđeno u našoj najvećoj bolnici, da li se takva praksa i dalje nastavlja i jeli moguće da imamo državne institucije koje će pred ovim zatvoriti oči. Šta onda može očekivati pacijent kojem su mu prekršena "samo" prava? Interesantno je da za ovakav čin na Rebru niko nije imao priziv savjesti već su sudjelovali u ugrožavanju nečijeg života.

Iz dokumentacije koja je u posjedu UNE vidljivo je da je prvi "sumnjivi" par prethodno odbijen u KB Merkur, o čemu je Ministarstvo zdravstva na vrijeme obavijestilo transplantacijski tim u KBC-u Zagreb. Naime, primatelj organa je mladi muškarac iz Hrvatske, no njegov socijalni status nije naveden, niti je evaluiran odnos s donatorom koji je mlađi muškarac iz Pančeva, vozač kamiona. Dakle, osoba niskog socijalnog statusa.

U psihološkom nalazu darivatelja zapisano je tek da je sposoban shvatiti postupak i dati informirani pristanak.

Više o temi KBC Rebro

DOČEKALA IH POLICIJA
Zagreb: Zbog kovid-potvrda protesti ispred KBC-a

Više o:

KBC Rebro Zagreb
NA VRH

Podijeli članak na