DEMANTUJU RUSKE NAVODE

Hrvatsko ministarstvo o navodima Rusa: Apelujemo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija

U prilog tome govori činjenica da Ambasada Republike Hrvatske u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu, rekli su

Grlić Radman: Nismo izdali nijednu sprovodnicu. AGENCIJE

S. S.

18.6.2022

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, hrvatska grupa boraca u Ukrajini četvrta je najbrojnija iz Evrope.

Još nema nezavisne potvrde ovih ruskih brojki. Sudeći po objavljenim podacima, od početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini je ubijena su 74 Hrvata.

Još 51 je dezertirao, a 17. juna ih je ostalo ukupno 79. Kada je poečo sukob 24. februara ondje ih je bilo 204, prenose RIA Novosti.

O svemu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

- Minstarstvo vanjskih i evropskih poslova nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Ambasada Republike Hrvatske u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apelujemo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi - naglasili su.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman rekao je za Jutarnji list da mu se ta vijest čini nevjerovatnom.

- Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova lična stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerovatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da niko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša ambasadorica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin - rekao je Grlić Radman.

Podsjećamo, na listi Ministarstva odbrane Rusije među zemaljama čiji plaćenici su se borili na strani Ukrajine nalazi se i Bosna i Hercegovina. Od 24. februara, odnosno dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, ministarstvo odbrane Rusije je navodno zabilježilo dolazak 167 plaćenika iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima koje je rusko ministarstvo objavilo, ubijeno je njih 51, dok je 40 deportovano. U Ukrajini ih je navodno ostalo još 70.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.