HRVATSKA

Ivica Todorić najavio tužbe protiv grupe Borg i ruskih banaka: Traži milijarde kuna

Nije bio spreman potpisati uništenje i protupravni prijenos privatne imovine na kriminalne grupe i ruske banke koje su pod međunarodnim sankcijama

Ivica Todorić: Bivši vlasnik Agrokora. Goran Stanzl/PIXSELL

A. Č. / Index.hr

28.6.2022

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić najavio je da će u kratkom roku pokrenuti postupke u Americi i Velikoj Britaniji protiv članova grupe Borg, njihovih nalogodavaca te ruskih banka Sber i VTB, koje su pod međunarodnim sankcijama.

Todorić je poručio da je vezano uz aferu Agrokor spreman na posljednji korak u borbi za istinu, a postupke u Americi i Velikoj Britaniji pokreće, kako je naveo, "u svjetlu potpune kontrole Državnog odvjetništva od strane korumpiranih političkih poluga u Republici Hrvatskoj".

Progon njegove djece i unučadi

Najavio je također da će podnijeti odštetne zahtjeve u milijardama kuna.

Todorić tvrdi da je dovoljno za progon njegove djece i unučadi bilo to što kao direktor kompanija koje su zapošljavale više od 60.000 ljudi nije bio spreman potpisati uništenje i protupravni prijenos privatne imovine na kriminalne grupe i ruske banke koje su pod međunarodnim sankcijama.

Vlast je prozvao da već godinama u javnosti plasira užasavajuće neistine te da je politički prisiljavala frivolne sudske postupke zasnovane na malicioznim konstrukcijama.

Ističe da su od 2017. do 2022. svi sudski postupci protiv njegove porodice, suradnika i prijatelja odbijeni od sudova, ali da je prošle sedmice ponovno pokrenut isti postupak koji su sudovi već prethodno odbili.

Opstanak na vlasti

Todorić smatra da bi u svakoj pravnoj državi odluke sudova stavile tačku na tu temu i prebacile se na one koji su doista počinili krivične djela, ali to ne vrijedi u slučaju Hrvatske, države u kojoj se po njegovim riječima mali broj moćnika bori za opstanak na vlasti koji ih štiti od krivičnih postupaka.

Državno odvjetništvo je prošli četvrtak ponovno podiglo optužnicu u slučaju Agrokor protiv Ivice Todorića, njegovih sinova i suradnika za štetu bivšem koncernu od 1,2 milijarde kuna, a riječ je o optužnici koju su radi "boljeg razjašnjenja stvari" povukli 16. novembra 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.