NEKADA PRVA ŽENA HRVATSKE

Grabar-Kitarović: Putin je rekao da 50 godina Hladnog rata nikome ništa dobrog nije donijelo

Ona je, komentarišući odluku da se Švedska i Finska priključe NATO savezu, navela da je sada najvažnije pitanje Putinov odgovor na sve to

Grabar-Kitarović: NATO nema namjeru ulaziti u sukob s Rusijom. Screenshot / RTL

E. Ć. / RTL

30.6.2022

Nekadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je za RTL aktuelna dešavanja u svijetu, prije svega rat u Ukrajini.

Kada je počela otvorena ruska agresija, razmišljala sam, pa zašto mi ne zaoremo sad ovu našu Slavoniju, i u Srbiji isto, i tražimo od EU neku hitnu pomoću i u ljudstvu, strojevima i svemu ostalome, kao bismo zasadili to žito. Trebamo podržavati proizvodnju žita iz Ukrajine, ali mislim da smo s našom panonskom ravnicom mogli uskočiti kao bismo spriječili rast cijena, posebno na hrvatskom tržištu, ali i drugima - izjavila je Grabar-Kitarović.


Ukrajina ima pravo na samoodbranu

Grabar-Kitarović, komentarišući odluku da se Švedska i Finska priključe NATO savezu, kaže kako Evropa s jedne strane misli da će to doprinijeti sigurnost Starog kontinenta i jačati Alijansu, međutim upozorava na Putinov odgovor, navodeći da je to trenutno najvažnije pitanje.

- Sjećam se samita u Rimu kada je uspostavljeno partnerstvo između Rusije i NATO-a, kada je Putin rekao da 50 godina Hladnog rata nikome ništa dobrog nije donijelo - prisjetila se Grabar-Kitarović.

Ona smatra da NATO nema namjeru ulaziti u sukob s Rusijom te da radi sve da bi se sukob smirio i da ne bi došlo do širenja.

- Činjenica je da Ukrajina ima potpuno pravo na samoobranu, što je i osigurano Poveljom UN-a - dodala je Grabar-Kitarović za RTL.

Putin rekao da se LNG neće isplatiti Hrvatskoj

U prošlosti je imala prilike razgovarati s ruskim predsjednikom. Razgovarali su o proširenju NATO-a, a Putin je govorio kako se Hrvatskoj LNG neće isplatiti.

- Oni koji tvrde da je širenje NATO-a izvor sukoba nisu u pravu. Razlog ovog sukoba i činjenice da je Putin pokrenuo ovaj rat, u mojem nekakvom uvjerenju, je da uspostavi neku rusku sferu utjecaja - navodi ona i dodaje da je Putin 2000. godine, kada je došao na vlast, postavio cilj da ponovno obnovi rusku moć i ugled u svijetu.

- Jedino rješenje može biti diplomatsko rješenje, no pitanje je koliko je druga strana spremna na to rješenje. Niko nema pravo nametati mir Ukrajini. Kao što bih se ja kao Hrvatica tada, 90-ih godina, kada smo se mi borili, borila protiv bilo kakvih nametanja rješenja kada je riječ o Hrvatskoj - kazala je Grabar-Kitarović.

Upitana što misli o izjavi britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson), koji je rekao da Vladimir Putin nikada ne bi napao Ukrajinu da je žena, Grabar-Kitarović kaže da to ne može tvrditi decidirano jer sve u konačnici ovisi o osobi, no statistički gledano, žene su puno manje sklone sukobima, kriminalu i korupciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.