ZAGREB

Pokrenuta istraga protiv Mamića i Dinamove uprave zbog malverzacija iz afere SMS

ŽDO je dodao da je Dinamo tim malverzacijama iz 2018. godine oštećen za 587.953 kune (152.280 KM), dok je Mamiću pribavljena imovinska korist u tom iznosu

S. S. / Hina

Pokrenuta istraga protiv Zdravka Mamića, bivšeg predsjednika Dinama

Foto: AGENCIJE


Županijsko državno tužilaštvo iz Zagreba pokrenulo je istragu protiv predsjednice Uprave GNK Dinama Vlatke Peras, odbjeglog bivšeg Dinamovog predsjednika Zdravka Mamića i nekadašnjeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana koje sumnjiči da su malverzacijama oštetili Dinamo za 587.953 kune (152.280 KM).

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenih, obavijestilo da se Kodžoman i Peras sumnjiče za zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju, dok se Mamić sumnjiči za poticanje na zloupotrebu povjerenja u privrednom poslovanju.

Odobravanje narudžbi

Zagrebački ŽDO je precizirao kako sumnja da su Kodžoman kao predsjednik Uprave Dinama i Peras kao članica Uprave kluba zadužena za opće poslove, među kojima je i odjel nabave, kupovali Mamiću, na njegov zahtjev i Dinamov trošak, raznu tehničku i drugu robu.

Tužilaštvo je obavijestilo da Peras sumnjiči za odobravanje narudžbi, a Kodžomana da je svojim potpisom odobravao plaćanje robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba, već za potrebe Mamića.

ŽDO je dodao da je Dinamo tim malverzacijama iz 2018. godine oštećen za 587.953 kune (152.280 KM), dok je Mamiću pribavljena imovinska korist u tom iznosu.

Davanje mita

Riječ je o kraku afere SMS u kojoj je Mamić bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi davao mito i vrijednu informatičku opremu u zamjenu za izradu lažne SMS prepiske kojom je Varga trebao dokazati da su Mamić i nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih procesa, zbog čega se Vargi sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Blažu Curiću za pomaganja.

Tokom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od juna 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Visoki krivični sud potvrdio je u oktobru 2021., odbivši žalbe Uskoka i optuženika, prvostepenu presudu osječkog suda kojom je Varga osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač Curić na dvije godine zatvora.

NA VRH

Podijeli članak na