ALEN SOLDO

Stručnjak nakon napada morskog psa u Egiptu: U Jadran povremeno dolaze 3 vrste opasne za ljude

Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu providnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana, naveo je

Alen Soldo: Zadnji napad u Hrvatskoj bio 2008. godine. DUŠKO JARAMAZ / PIXSELL

S. S. / 24 sata

3.7.2022

Žena (68) preminula je u kolima hitne pomoći nakon što ju je napao morski pas u turističkom naselju u Šarm El Šejku. Morski pas joj je otkinuo ruku i nogu, a žena je očajnički plivala do obale. Sve su posmatrali prestravljeni posjetioci.

U Jadranu je u posljednjih 150 godina zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa. Zadnji smrtonosni napad bio je 1974. godine. U Lokvi Rogoznici kod Omiša velika bijela psina od 5 metara je zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Šnajdera (Schneider).

Sigurni za kupanje

- Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribar je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribar je nastradao, a na sreću je preživio napad - naglasio je stručnjak Soldo za 24sata.hr.

Iako su napadi morskih pasa zabilježeni kod nas, Jadran je u kategoriji mora koji su 'posve sigurni za kupanje'. 

Urbane legende

- U Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa. Normalno je da ćete na moru vidjeti morske pse jer to je njihovo prirodno stanište. 99.99 posto ljudi u Republici Hrvatskoj nikada neće uživo vidjeti morskog psa. Kod nas je decenijama dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina - rekao je stručnjak Alen Soldo te dodao:

- Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu providnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice - objašnjava stručnjak Alen Soldo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.