NOVA VRSTA

Najotrovnija riba pojavila se u Jadranu: Njen otrov jači je od cijanida

Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU

Najotrovnija riba. Pixabay

A. O.

13.7.2022

S obzirom na promjene temperature, gotovo svake sedmice u Jadranskom moru pojavljuje se nova vrsta, pa je tako je prije nekoliko mjeseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrenoprugu napuhaču (Lagocephalus sceleratus).

Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao fugu, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.


Termostabilni otrov

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

O kakvoj se zapravo ribi radi, novinari N1 Hrvatska pitali su Jakova Dulčića, vođu laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.


Prvi put

- Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku te u Crvenomu moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu (posebno u njegovu istočnom dijelu - objašnjava Jakov Dulčić.

Dodao je da su ovu ribu prvi put vidjeli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.