DONIJELI ODLUKU

Oglasila se vlada Hrvatske: Postoje dva razloga zabrane Vučićeve posjete Jasenovcu

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera

Aleksandar Vučić. AGENCIJE

A. O.

17.7.2022

Odluka o nedozvoljavanju dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u privatnu posjetu Jaseovcu i Pakracu je donesena, a hrvatska vlada komentirala je koji su to razlozi. 

Kako navode postoje dva i to, prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom.

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.


Informirana vlada

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova je u proteklim danima informiralo o tome ambasadu Srbije u Hrvatskoj, prenio je Večernji list.

Iz Vlade ističu kako Hrvatskoj nije u interesu i da nema namjeru zaoštravati tenzije sa Srbijom, a da se u Hrvatskoj radi i da je hrvatska politika orijentirana na suprotno pokazuje i to da su postignuti pomaci u odnosu sa Srbima, što je vidljivo je i iz političkog života, učešća predstavnika srpske manjine u Vladi te potezima koji jačaju povjerenje i suživot.


Poseban režim kontrole

Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti da zabrane Vučićevu posjetu Jasenovcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.