GRANDIOZNA CEREMONIJA

Svečano otvoren Pelješki most

Prekida se diskontinuitet hrvatskog teritorija i zahvaljujem svima koji su ga gradili. Ovaj most rješava brojne saobraćajne, opskrbne, turističke i privredne probleme samog juga Hrvatske, rekao je premijer Hrvatske Plenković o mostu

S. S.

26.7.2022

Otvaranje Pelješkog mosta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Okončana je ceremonija otvaranja Pelješkog mosta. 

Trajekt Jadrolinije je na početku ceremenije prošao ispod mosta, a stigla su i brojna poznata lica hrvatske politike, ali i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kamere su zabilježile premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, šefa diplomatije Gordana-Grlića Radmana i ministra zdravstva Vilija Beroša te predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

-  Ovo je sjajan osjećaj, dan je ogroman za Hrvatsku i sve Hrvate i Hrvatice. Prekida se diskontinuitet hrvatskog teritorija i zahvaljujem svima koji su ga gradili. Ovaj most rješava brojne saobraćajne, opskrbne, turističke i privredne probleme samog juga Hrvatske, rekao je premijer Hrvatske Plenković o mostu.

Premijer Hrvatske je dodao i da su protesti u BiH protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nepotrebni te je dodao da i dalje gradi prijateljske odnose s BiH, ali "ne želi da Hrvati budu podzastupljeni".

Na ceremoniji je govorio Oleg Butković, ministarministar mora, saobraćaja i infrastrukture.

- U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama među ljudima. Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u savremenoj historiji Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je ministar i upitao: - Postoji li nešto za reći što nije već rečeno danas? Postoji li danas nešto veće ili veličanstvenije od ovog trenutka?, upitao je Butković.

Andrej Plenkoviić na otvaranju mosta. MIROSLAV LELAS / PIXSELL

Potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica se također obratila:

- Dvadeset godina nakon što sam sudjelovala u otvaranju Mosta Franje Tuđmana, danas imam čast predstavljati EK u ovom historijskom trenutku, za nas i za EU. Ovo je rezultat ogromnog angažmana i velikog rada. Ulaskom u EU počele su se otvarati finansijske mogućnosti koje je trebalo znati iskoristiti, zadovoljiti zahtjeve i pravila. Ovo je najveći projekt EU-a ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata EU-a posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura. Bit postojanja EU je u premošćivanju i spajanju, a inauguracijom Pelješkom mosta ta simbolika postaje opipljiva. Otvaranje Pelješkog mosta predstavlja novo doba za ovo područje - rekla je Šuica.

Nakon toga, se obratio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

- Most nije podignut nikome na štetu ili inat, naročito ne na štetu BiH. Tako bismo razmišljali i da BiH nije domovina i hrvatskog naroda. Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, nezavisno o socijalnom statusu, porijeklu i uvjerenjima - rekao je Milanović.

Uz veliki vatromet svečano je otvoren Pelješki most, a prvo vozilo koje je prošlo mostom je bila Nevera Mate Rimca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.