MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš o povrijeđenima u saobraćajnoj nesreći: Četvoro zadobilo povrede opasne po život

Pacijentima je već omogućena psihološka pomoć

Vili Beroš. Lovro Domitrović / Pixsell

H. J. I.

6.8.2022

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš održao je konferenciju za medije ispred KBC Rebra povodom tragične saobraćajne nesreće u kojoj je u slijetanju autobusa poginulo 12 osoba, a više desetaka ih je ranjeno. Po dolasku u bolnicu obišao je povrijeđene u društvu zamjenika direktora Milivoja Novaka i doktora Anka Antabaka.




- Došao sam i u KBC Zagreb zahvaliti osoblju na svemu što su napravili. KBC je zaprimio 6 bolesnika, od kojih je jedan preminuo. Od ostalih pet, četvero je teško povrijeđeno, a jedan je lakše povrijeđen. S njim sam i pričao, a njemu su djelatnici omogućili da razgovara sa svojom porodicom u Poljskoj što je njemu bilo bitno - izjavio je Beroš.


- U ranim jutarnjim satima zaprimili smo povrijeđene iz poljskog autobusa. Jedan je, nažalost, preminuo tokom obrade. Četvoro je ujutro ušlo u operacijsko liječenje, a dvoje je još uvijek na operaciji. Peti pacijent je lakše povrijeđen - kazao je doktor Antabak.


Ustvrdio je kako je četvoro teško povrijeđenih zadobilo povrede opasne po život, te da ih se dvoje od četvero trenutno nalazi na intenzivnoj njezi. Medicinska sestra Ana Ljubas navela je kako je pacijentima već omogućena psihološka pomoć.


- Ljudi su teško nastradali, ali se pokazalo da sistem funkcionira. Ako se ne varam, na mjesto nesreće izašlo je 16 vozila hitne pomoći - kazao je zamjenik direktora Milivoj Novak i dodao kako će pružiti pomoć i drugim povrijeđenima ako to bude bilo potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.