HRVATSKA

Dječaka ugrizao vatreni crv: Igrao se u plićaku, a onda mu se počeo širiti osip

Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje, rekla je majka dječaka

Dječak osjetio jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. 24sata.hr

A. Č. / 24sata.hr

7.8.2022

Na plaži u Rogoznici u Hrvatskoj u subotu dijete (10) je ugrizao vatreni crv. Dječak se igrao u plićaku, a njegova majka je za hrvatske medije ispričala šta se dogodilo.

- Šimun je bilo u plićaku sa drugom djecom. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Odvezla sam ga na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje - rekla je mama za 24sata.hr.

Sitne iglice

Doktorica Maja Krželj je objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

- Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu, govori ona.

Žarkih su boja

Vatreni crv može biti dug do 35 centimetara, ali najčešće su veliki od 5 do 10 centimetara. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

- Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru, objasnila je dr. Krželj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.