VELIKA TRAGEDIJA

Novi detalji teške saobraćajne nesreće u Hrvatskoj: Vozač poljskog autobusa pronađen vezan pojasom

Traje identifikacija još 11 poginulih

Do nesreće je došlo jučer rano ujutro. Matija Habljak/PIXSELL

H. J. I.

7.8.2022

Poljski portal Wp uspostavio je kontakt s tri porodice hodočasnika koji su trebali biti u autobusu u trenutku tragične nesreće u Hrvatskoj. Kako kažu, još uvijek nemaju informacije o svojim najmilijima, a do telefonske linije poljske vlade nemoguće je doći.

Nedugo nakon nesreće poljskog autobusa na hrvatskoj autocesti A4 Ambasada Republike Poljske u Zagrebu pokrenula je posebnu telefonsku liniju za porodice stradalih koje žele dobiti informacije o njihovom stanju i za one koji se žele uvjeriti da u autobusu nije bio neko njihov. Broj +385 148 99 414 i u poljskim se medijima navodi u vijestima o tragediji.


"Linija stalno zauzeta"

- Jučer cijelo vrijeme nije bilo nikakvih informacija na dežurnoj liniji. Danas je ne mogu dobiti. Iz ministarstva poručuju da svi već znaju šta je s rodbinom, a mi još ne znamo - saznao je Wp od jedne od osoba koje traže informacije o putnicima iz autobusa. Ljudi koji traže informacije o svojim najmilijima kažu kako stalno pokušavaju dobiti vladinu telefonsku liniju, no stalno je zauzeto, a kad poziv konačno bude uspješan, niko se ne javlja.


- Djelatnici konzulata trenutno provode brojne aktivnosti u Zagrebu i okolici. Svakako se javljaju na telefon kad god mogu - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina. Ministarstvo ističe da linija za pomoć radi te da poteškoće s telefoniranjem nisu uzrokovane npr. tehničkim problemima.

Svi preživjeli su identificirani

U nedjelju popodne glasnogovornik glavnog policijskog zapovjednika saopćio je da su svi preživjeli u nesreći identificirani. Međutim, u saopćenju se ne navodi znaju li sve porodice hodočasnika koji su putovali u Međugorje šta se dogodilo njihovoj rodbini i u kakvom su stanju.


- U subotu su identificirane praktički sve žive osobe, a danas je jako težak dan jer će danas biti službena identifikacija onih koji nisu preživjeli. Moglo bi se reći da to vrijedi za ovih jedanaest tijela jer je vozač identificiran. Budući da je bio zaglavljen za volanom vezanog sigurnosnog pojasa, nije bilo sumnje u njegov identitet - rekao je glasnogovornik Inspektorata policije KGP-a Mariusz Ciarka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.