SAOPĆENO IZ KBC-A

Novi detalji eksplozije u Splitu: Povrijeđeni muškarac životno ugrožen

Muškarac ima ozbiljne opekotine gornjih ekstremiteta, dijelom donjih i trupa, sveukupno nekih 35 posto površine tijela

Sa mjesta nesreće. Milan Šabić / Pixsell

H. J. I.

1.10.2022

U eksploziji plina u subotu iza podneva u ugostiteljskom objektu u centru Splita, teško su povrijeđene dvije osobe, žena i muškarac, koji je zadobio i po život opasne povrede, saopćio je popodne voditelj dežurne Hirurške službe u splitskom KBC-u dr. Dario Matić. 


Teške tjelesne povrede

Dojava o eksploziji zaprimljena je u 12:10 sati, na teren su odmah izašli policija i vatrogasci, a dvije povrijeđene osobe prevezene su u splitsku bolnicu.

- Zaprimljen je muškarac u dobi od 62 godine i žena od 30 godina. Kod oboje su utvrđene teške tjelesne povrede uslijed ozbiljnih opekotina, prvenstveno glave, vrata, lica i gornjeg dišnog puta - izjavio je novinarima dr. Matić.

Muškarac ima ozbiljne opekotine gornjih ekstremiteta, dijelom donjih i trupa, sveukupno nekih 35 posto površine tijela, dok su kod žene povrede nešto blaže, ali isto se radi o teškim opeklinama glave, lica i vrata, dodao je.


Za sada su stabilno

- Oboje su primarno hirurški zbrinuti na Plastičnoj hirurgiji na Križinama, a poslije operacije su intubirani i smješteni u Jedinicu intenzivnog liječenja Odjela za anesteziologiju. Za sada su stabilno - rekao je dr. Matić.

Na upit je li muškarac životno ugrožen, odgovorio je potvrdno.

- Nadamo se da će biti dobro, ali rano je bilo šta reći, pogotovo kod muškarca. Pitanje je koliko su teške povrede gornjeg dišnog puta, to je ono što ih najviše ugrožava - naglasio je voditelj dežurne Hirurške službe u splitskom KBC-u dr. Dario Matić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.