HRVATSKI PREDSJEDNIK

Milanović odbio dati saglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor, navodi se u saopćenju

Milanović: Banožić nije ovlašten to tražiti. MIROSLAV LELAS / PIXSELL

E. Ć. / Fena

22.11.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je razmotriti dopis ministra odbrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, između ostalog jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćio je Ured predsjednika u utorak.


Ne može se razmatrati Banožićev dopis

Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a Ured predsjednika sada je saopćio da se dopis ministra odbrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost, prenosi Hina.

- Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor - navodi se u saopćenju.

Osim toga, u dopisu se ne navodi koje bi bile konkretne aktivnosti hrvatskih vojnika u inozemstvu, a ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, već samo "opći podaci o samoj misiji EUMAM", ističe Ured predsjednika.


Odredba se može primijeniti

U dopisu se poziva na članak 7., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi:

"Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske".

No iz Ureda predsjednika navode da se ta odredba može primijeniti ako se radi o "oružanim snagama država saveznica" i "ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.