HRAVTSKI PREDSJEDNIK

Milanović: Amerika preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije

Mi imamo obavezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno, izjavio je Milanović

Milanović: Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Dino Stanin / PIXSELL

A. O.

24.11.2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u Zadru povodom Dana Grada Zadra, koji se obilježava na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. 

Kako se očekivalo, osvrnuo se na odluku vlade o obučavanju ukrajinskih vojnika. 

- Ovo je lični teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje - rekao je Milanović.


Sabor nije nadležan

Dodao je da on zna šta stoji u Ustavu zato što ga je pisao. Time se referirao na konstataciju vlade na današnjoj sjednici da obuku ukrajinskih vojnika temelji na Ustavu i na zakonima i međunarodnim sporazumima po kojima je Ukrajina saveznička zemlja.

- Ukrajina, svaka joj čast, nije saveznica. Za odluku o obuci stranih vojnika sabor nije nadležan - kazao je Milanović.

Nazvao je stvari kako ih je danas postavila vlada "udbaškom sabotažom".

- Sad će se, kao, vidjeti ko je za Rusiju, a ko za Ukrajinu. Ja nisam za nikoga. Ja sam za Hrvatsku, arogantno sebičan. Sava Kovačević ide u Brisel (Bruxelles) i obećava: "Hrvatska je unutra". To je krivično djelo - dodao je Milanović. 


Članak 5. NATO

- Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije. Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći - izjavio je. 

Dodaje da kada su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i odbrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručio je: "Budite uspravni, ne dajte se zastrašivati".

- Svi oni koji bi dali pomoć i učestvovati tamo gdje nama nije mjesto učestvovati neka pročitaju članak 5. NATO saveza. Mi imamo obavezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali niti to nije apsolutno. Ja te ne mogu zaštititi od tvog ludila i ponašanja za koje ja moram dati pokriće - kazao je.


Ko ga je pozvao?

Novinare je zanimalo što misli o upadu USKOK-a u VSOA-u kako bi istražio eventualne pronevjere novca. Milanović je na to okrenuo na ministra Marija Banožića i njegove optužbe protiv njega koje već duže iznosi.

- On je kao ministar državne imovine uništavao državnu imovinu - izjavio je.

Novinare je zanimalo ko je Milanovića pozvao na obilježavanje Dana Grada Zadra. On je rekao da su to vjerojatno bili i gradonačelnik i župan.

- Ja ne čitam pozive kao "ucviljena udovica" - rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.