AMBASADA UKRAJINE

Tajna krvavih paketa s životinjskim očima u Hrvatskoj: Stručnjak pojasnio koje će tragove tražiti policija

Sigurno je da će slijediti saradnja policija s obzirom na to da se ovo dogodilo u više zemalja, rekao je Tonći Prodan

Ambasada Ukrajine u Zagrebu. LUKA STANZL/PIXSELL

S. S. / Dnevnik.hr

2.12.2022

Još uvijek se ne zna ko je poslao krvavi paket sa životinjskim očima Ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj.

U ambasadi su odbili preuzeti sumnjivu poštansku pošiljku, nakon što im je iz Ministarstva vanjskih poslova u Kijevu već stiglo upozorenje da su druga ukrajinska diplomatska predstavništva u više evropskih zemalja zaprimila pošiljke sa sumnjive adrese, a u krvavom paketu su bile životinjske oči.

Određeni tragovi

Iz MUP-a su poručili da se kriminalističko istraživanje nastavlja, a pošiljka/pismo je u posjedu policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava.

- Postoje određeni tragovi koje će se tražiti na tim omotnicama. To mogu biti biološki tragovi, neki drugi tragovi, poseban rukopis, posebni načini izvršenja – modus operandi posebnih grupa ili grupa koje to rade na takav način. Sigurno je da će slijediti saradnja policija s obzirom na to da se ovo dogodilo u više zemalja - objasnio je stručnjak za sigurnost Tonći Prodan, piše Dnevnik.hr.

Sumnje na rat u Ukrajini

- Nekakve oči ili organ bilo koje životinje na neki način sugeriše prijetnju. Ne moraju to nužno biti nekakve grupe koje bi bile upravljane ili dirigirane iz Rusije, to mogu biti mentalno poremećene osobe ili neke treće grupe koje imaju određene druge interese - kazao je Prodan.

Zastupnici u Hrvatskom saboru sumnjaju da paket ima veze s ratom u Ukrajini.

- Neke zemlje su se istakle u podršci Ukrajini, poput Poljske, poput Hrvatske. S te strane logike možda je to i pokušaj zastrašivanja nas - rekao je saborski zastupnik iz Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.