ZAGREB

Socijalni radnici o ubistvu bebe u Hrvatskoj: Nije važan lov na krivce

Komora naglašava da bi svi upućeni u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni besprijekoran rad svih aktera u sistemu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi garanciju da se tragedija ne može i neće dogodi

S. S.

5.1.2023

Mjesto zločina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja porodičnog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sistemska rješenja nego individualni lov na krivce i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno, piše Index.hr.

HKSR u saopćenju ističe da je porodično nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

- Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca - stoji u saopćenju.

Napadi na socijalne radnike

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sistemu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvu garanciju da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

- Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtuelnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu - dodaje HKSR, pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sistemu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopšte utvrđeno.

Porodica otprije poznata policiji

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško povrijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoputa, gdje je počinio samoubistvo. Zagrebačka je policija danas održala konferenciju za novinare o ovom slučaju.

- Porodica je bila poznata policiji. U tri navrata smo postupali od 2016. do 2020., osumnjičenik je jednom počinio prekršaj, u dva navrata je bio krivično prijavljen zbog prijetnji povreda prava djeteta. Bio je prepraćen i bio je u zatvoru. Imao je mjere zabrane približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom, ali do marta 2021. - rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

- Ova situacija nas je sve skupa jako uznemirila. Porodica je godinama bila pod mjerama, bile su mjere iz porodično-pravne zaštite. Jedno dijete je punoljetno, dvoje je maloljetno, počinitelj nije živio s njima, povremeno je dolazio, jedno od djece je počiniteljevo. Dolazio je kontaktirati s djetetom, imao je sudsku odluku - rekla je Drobac iz Centra za socijalnu skrb.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.