REGION

EU želi da Makedonija prihvati 20.000 izbjeglica

Predsjednik iskazao jasan stav

Fena

12.11.2015

Evropska unija vrši pritisak na Makedoniju da prihvati 20.000 izbjeglica, tvrde makedonski medji koji ističu da je taj pritisak povećan tokom posljednjih nekoliko dana, iako je predsjednik Djordje Ivanov nedavno u Briselu iskazao jasan stav da Makedonija nema namjeru da prihvati izbjeglice na duži period.

Predsjednik Makedonije je bio kategoričan, podsjeća se, da njegova zemlja može da prihvati samo do 2.000 izbjeglica koje mogu da ostanu u Makedoniji do najduže 72 sata.

Vlasti u Skoplju su bile obavještene da treba da se pripreme da prihvate izbjeglice na duži period barem tokom zime. To će biti emigranti iz Afganistana, dok će ostale izbjeglice nastaviti put prema EU.

Problem je i to što niti Makedonija niti EU imaju sporazum s Afganistanom o povratku afganistanskih državljana.

Istovremeno ne funkcioniše ni registracija izbjeglica, posebno u Grčkoj gdje organizacija Fronteks i lokalne vlasti nisu uspjele da se izbore sa zadatkom.

Makedonija do sada nije dobila nikakav novac od predviđenih 20 miliona eura. Razlog za to je blokiranje pomoći od evropskog komesara za migracije Dimitisa Avramopulosa.

Za to vrijeme, grčke vlasti se pripremaju da u narednih 48 sati pripreme masovan transport migranata do granice s Makedonijom. Prije dva dana makedonske vlati su uspjele da za 24 sata transportuju 14.000 izbjeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.