REGION

Balkan u šoku: Ovo je makedonski ustaša, ljubitelj HOS-a koji mlati muslimane da bi zaštitio ćirilicu

28.4.2017

Sinoć su u makedonski parlament upali pripadnici pokreta "Za zajedničku Makedoniju", nezadovoljni izborom Talala Xhaferija za predsjednika parlamenta.

Grupa maskiranih ljudi držala je kao taoce grupu poslanika SDSM-a i Demokratske unije za integraciju (DUI) u zgradi Sobranja.

Međutim, nakon što se smirila situacija, počele su se pojavljivati fotografije učesnika upada u parlament.

Tako se na Twitteru pojavila i fotografija muškarca u majici s oznakama HOS-a među demonstrantima u Sobranju.

Ispostavilo se da je riječ o čovjeku koji se na Facebooku predstavlja kao Vlado Černozemski, obožava ustaše, Thompsona i VMRO. No, Vlado Černozemski mu (vjerovatno) nije pravo. Naime, u oktobru 1934. godine makedonski ekstremist Vlado Georgijev, poznat i kao Vlado Černozemski, pripadnik VMRO-a, ubio je jugoslavenskog kralja Aleksandra. Makedonski VMRO taj je atentat organizirao zajedno s ustašama, pa tu vjerovatno leži fascinacija koju makedonski batinaš iz parlamenta gaji prema hrvatskim fašistima.

Facebook profil Vlade Shofjorota (kako stoji u zagradi kraj njegovog lažnog imena na Facebooku, a što bi moglo biti pravo ime) potpuno je fasciniran ustaštvom i njihovim "bratstvom" s makedonskim ekstremistima.

Osim ustaševanja, ovaj radikal teško shvatljivih svjetonazora svakodnevno objavljuje hitove Marka Perkovića Thompsona, a u svojim objavama vrijeđa Albance i poziva na nasilje. Ispada tako da veliki ljubitelj HOS-a i ustaškog pokreta u Makedoniji brani ćirilicu kao jedino pismo, a koje Albanci dovode u pitanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.