REGION

Pojavio se snimak koji mijenja sve: Poslanici Gruevskog pustili demonstrante s fantomkama u makedonski parlament

23.5.2017

Zastupnici VMRO-DPNE bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog, Krsto Mukoski i Sašo Vasilevski, otvorili su kapiju makedonskog parlamenta Sobranja 27. aprila i tako omogućili velikom broju njihovih pristalica da neometano uđu u zgradu Sobranja - makedonskog parlamenta.

Nadzorne kamere zabilježile su momenat kada su Mukovski i Vasilevski uklonili sigurnosne rešetke i to samo nekoliko sekundi prije nego je grupa ljutih pristalica VMRO-DPNE ušla u Sobranje. Nakon toga su uslijedili žestoki napadi na zastupnike SDSM i albanskih partija koje su te noći za novog predsjednika Sobranja izabrali Talata Džaferija.

Mukoski, Vasilevski su zajedno sa još nekoliko njihovih kolega pokazivali gdje se nalazi press sala u kojoj su pripadnici nove parlamentarne većine držali konferenciju za medije - javljaju Vijesti.me.

Podsjetimo, tada su povrijeđeni lider SDSM Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Makedonska televizija Telma večeras je objavila da je savjetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Goran Živaljević bio u Sobranju u vrijeme upada nasilnih demonstranata 27. aprila.

Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije, mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je Televiziji Telma rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi vidio da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti - prenose Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.