REGION

Hoyt Brian Yee za NIN: Region neće dostići EU ni za 30 godina

Avaz.ba

6.7.2017

Prioritet broj jedan mora biti ekonomski napredak. 

Većina država regiona ima rast od tri ili četiri posto godišnje, ali čak i sa tim razvojem, ili razvojem od šest posto, neće dostići prosjek EU u sljedeća tri destljeća. 

Ne žmirimo na korupciju političara na Balkanu, a za izbor lidera su odgovorni građani, kaže u ekskluzivnom razgovoru za NIN Hoyt Brian Yee zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD. 

S malim prekidima, karijera američkog diplomate povezana je sa Balkanom gotovo 25 godina. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. je pratio pripremu Daytonskog sporazuma, 1999. je sjedio u kancelariji Javiera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju.

Danas je prvi operativac američke administracije za Balkan. U martu je u Prištini razgovarao sa Hashimom Tachijem, poslije čega je prijedlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. 

U maju je posjetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu. 

Istog mjeseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, poslije čega su se svi složili da idu na izbore. 

Na istom putovanju se vidio i s Aleksandrom Vučićem i Sašom Jankovićem u Beogradu. Razgovor za NIN vođen je neposredno pošto se Yee vratio iz Beograda, sa svečanosti povodom inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića. 

- Bio je to vrlo impresivan događaj. Čuli smo i, kako mi se čini, veoma značajan govor predsjednika Vučića, u kom nam je predstavio svoju viziju budućnosti - kaže Yee. 

Na pitanje kako teku razgovori sa liderima u regionu i šta oni traže zauzvrat, odgovara: 

- Mi smo tu da pružimo podršku, ohrabrenje, da damo savjet ako je potreban, ali i povremeno da pozivamo na odgovornost naše partnere. Kada mi ili naši partneri preuzmemo neku obavezu, smatramo da strane jedna drugu treba da drže za riječ za ono na šta su se obavezale. 

Jedan od najvažnijih faktora na Balkanu je saradnja SAD i EU. Gdje god su SAD i EU djelovale zajedno, radile u istom smjeru, obično je bilo napretka.

 Zato smatram da je ključni činilac napretka volja političkih lidera da urade ono što treba da urade i prihvate savjet i pomoć međunarodne zajednice.

Pokušavamo zajedno sa našim partnerima da utvrdimo zajedničke ciljeve. 

Očigledno je da se ne slažemo ni sa jednom zemljom u potpunosti. Ali ono što smo pokazali na Balkanu je želja da sve zemlje prvo postanu stabilnije, drugo, da se razvijaju i treće, da budu sigurne. 

Ti ciljevi su međusobno povezani i, ako se složimo koji su koraci neophodni, do napretka će veoma brzo doći. 

Vidjeli smo, na primjer, šta je bilo u Crnoj Gori, u zemlji u kojoj je političko rukovodstvo, vođeno tadašnjim premijerom Đukanovićem, a zatim i premijerom Markovićem, donijelo stratešku odluku da se priključi NATO i EU. 

Neke od poteza političkih lidera na Balkanu Yee naziva "spornim pitanjima".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.