REGION

Ovo je najgore mjesto na Balkanu: Policija moli za pomoć 'situacija je užasna'!

A. Z.

22.7.2017

Najveći makedonski zatvor Idrizovo u Skoplju postao je svojevrsni bastion droge i leglo narkomanije.

Od 1966 lica koji tamo izdržavaju kaznu zatvora, više od polovine koriste drogu, a samo 221 su na terapiji. Droga se u zatvoru lakše nabavlja i jeftinija je nego napolju.

U Idrizovu caruju i druge forme korupcije. Novcem se sve može kupiti, a cijene se kreću od 100 do 1.000, pa i više eura, u zavisnosti šta se traži, da li cigarete, mobilni telefon, dušek, krevet, droga ili vikend slobodni dani.

Narodni pravobranilac Idžet Memeti je prije dva dana na konferenciji za novinare izneo frapantne podatke o uslovima koji vladaju u Idrizovu, ali nije ulazio u detalje kada je riječ o korištenju droge u zatvoru. Sinoć je, međutim, u vijestima na skopskoj "Televiziji 24" bio i direktniji i oštriji, jer su njegovi izvještaji nadležnim institucijama ostajali bez efekata. Zato je odlučio da situaciju u Irizovu prikaže baš onakvu kakva jeste.

- Dio izvještaja samo o zatvoru Idrizovo ima preko 160 stranica, u kome se nalazi posebni dio vezan za upotrebu droge. Jedan dio ću da pročitam u namjeri da objasnim da je ono što ste prekjučer čuli od mene na pres konferenciji daleko, daleko gora. Situacija je užasna, nemate predstavu šta se sve unutra dešava. Pročitaću vam samo jedan dio izvještaja:

Dio izvještaja govori da "iz razgovora sa osobama koje izdržavaju zatvorsku kaznu, doktor je konstatovao da je droga u Idrizovu široko rasprostranjena i da se nabavlja pod veoma povoljnim cenama. Sve osuđene osobe sa kojima je razgovarano su rekle da je pristup drogi u Idrizovu lakši nego napolju".

Ovo se ne odnosi samo na muški, već i na ženski dio zatvora. U ženskom dijelu zatvora Idrizovo, žene, zavisnice od droge i psihotropnih supstanci kažu da imaju lak pristup raznim vrstama droge, među kojima je i heroin.

- U razgovoru sa službenim licima, doktor je konstatovao da u Idrizovu ima 221 osuđenik, zavisnik od droge, koji su na terapiji. Međutim, sa druge strane, realna brojka je daleko, daleko veća. Službena lica u zatvoru Idrizovo priznaju da se ona kreće oko 700 osoba, a zatvorenici tvrde da nije toliko, već najmanje 1.000. Ovo su frapantni brojevi. To zači da od 1966 osuđenika, više od polovine njih u zatvoru koriste drogu, a samo su 221 na terapiji, kaže Idžet Memeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.