REGION

U osnovnu školu uvode Armanijeve uniforme od 600 eura

Avaz.ba

11.2.2018

Japanska škola koja za svoje učenike želi uvesti dizajnerske uniforme luksuzne marke Armani od po skoro 600 eura po komadu, zasuta je kritikama, čak i u japanskom parlamentu i vladi.

Žalbe roditelja

Lokalni odbor za obrazovanje potvrdio je u petak da osnovna škola Taimei, u prestižnoj tokijskoj četvrti Ginza, namjerava uvesti uniforme italijanske marke od aprila. Uniforma bi roditelje učenika koštala 80.000 jena (blizu 600 eura).

Brojni roditelji požalili su se odboru na tu odluku, objasnivši dao nisu uvjereni u argument škole, utemeljene prije 150 godina, koja je tu marku odabrala kako bi zadobila imidž primjereniji toj četvrti glavnog grada.

Direktor škole sazvao je pres-konferenciju u pokušaju opravdavanja odluke. On je priznao da cijena nije "niska", ali je ujedno naglasio da ne namjerava odustati.

Rasprava u parlamentu

Afera je čak prenesena na parlament, gdje se jedan opozicioni zastupnik upitao o logici tako skupe uniforme u državnoj školi s učenicima iz različitih sredina.

Stav ministra

Ministar finansija Taro Aso, poznat po svom ukusu za skupa odijela, također je ocijenio da je uniforma "skupa za osnovnu školu". On je pozvao direktora da preispita svoju odluku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.