Erjavec: Neću predložiti sankcioniranje Rusije

KONTRA EU

Erjavec: Neću predložiti sankcioniranje Rusije

Slovenija je jedna od osam članica Evropske unije koje se nisu odlučile za diplomatske mjere kojima bi izrazile solidarnost s Velikom Britanijom zbog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Salisburiju, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da ih vladi, koja bi o tom slučaju trebala raspravljati u četvrtak, neće ni predložiti.

- Za sada mislim da je prvo potrebno raščistiti šta se u Salisburiju dogodilo, riječ je o vrlo nejasnom i bizarnom slučaju - kazao je Erjavec novinarima u srijedu pred redovni sastanak koalicije koja određuje dnevni red za redovnu sjednicu vlade u četvrtak.

Erjavec je već početkom ove sedmice kazao da Slovenija za sada ne razmišlja o diplomatskim sankcijama, odnosno simboličnom otkazivanju gostoprimstva jednom ruskom diplomatu iz Ambasade Rusije u Ljubljani, te da o tome što se u Salisburiju dogodilo tek treba ustvrditi međunarodna istraga.

Erjavec je u srijedu novinarima rekao da on lično ne vidi razloga za takav potez i da ga neće predložiti, ali da će o tome biti vođena rasprava, pa treba vidjeti šta će se nakon nje zaključiti.

Opozicija desnog centra, kako navode neki mediji u Sloveniji, nije zadovoljna takvim stajalištem vlade.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, inače član demokršćanske Nove Slovenije (NSI), sazvao je za iduću sedmicu sastanak tog odbora, te rekao kako želi da se na njemu stranke izjasne kako gledaju na pitanje mogućih diplomatskih sankcija prema Rusiji. Odluku o tome, prema mišljenju Horvata, ne bi smjela donijeti vlada jer, kako kaže, više nema pune ovlasti nakon što je premijer Miro Cerar dao ostavku, nego bi o tome trebao odlučivati parlament, prenosi Hina.

U dominantnim slovenskim medijima, bliskim vladajućoj koaliciji, prema eventualnom pristanku Ljubljane na diplomatske sankcije Rusije mnogo je otvorenog neraspoloženja.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH