KOSOVO

Haradinaj tražio ostavke, odlaze li Gaši i Sefaj?

Agencije
03.04.2018 10:16

Danas se očekuje rasplet u vezi sa smjenom ministra unutrašnjih poslova i šefa kosovske tajne službe, čije ostavke je zatražio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Njihova ostavka je zatražena zbog umješanosti u hapšenje i deportaciju šestorice turskih državljana pripadnika pokreta FETO, kojim rukovodi vjerski lider u egzilu Fetulah Gulen.

Portal Koha piše da je u međuvremenu ministar policije Flamur Sefaj podnio ostavku i da će o tom javnost obavestiti pismom tokom dana, dok je šef kosovske tajne službe Driton Gaši i dalje na funkciji i ne namjerava da podnese ostavku.

Portal navodi da Gaši neće otići, jer se sa tim ne slaže predsjednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Haradinaj je ostavku Sefaja i Gašija zatražio u petak sa obrazloženjem da su u saradnji sa turskom tajnom službom u tajnosti uhapsili i deportovali šestoricu turskih državljana.

Sefaj je, inače, član Alijanse za novo Kosovo, čiji je lider zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, Bedžet Pacoli, koja se ne slaže sa smjenom člana kosovske vlade iz njihovih redova.

Pacoli je zaprijetio da će u slučaju da Sefaj bude razriješen napustiti Haradinajevu vladu, koja već nema podršku većine nakon što su iz nje se povukli poslanici Srpske liste.

Poslanici Srpske liste uskratili su podršku Haradinajevoj vladi zbog hapšenja šefa vladine kancelarije, Marka Đurića, prošlog ponedjeljka u Kosovskoj Mitrovici.

NA VRH