REGION

Mogerini: Dobre vijesti, Makedonija se vratila na pravi put

Agencije

18.4.2018

Evropska komisija je iznijela preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji.

To je izjavila visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federika Mogerini (Federicka Mogherini).

- Donosim dobre vijesti, da je Evropska komisija izdala preporuke da Makedonija započne pregovore o pristupanju Makedonije EU. Makedonija se vratila na pravi put i to dostignuće je zajednički uspjeh vlade, parlamenta, opozicije i svih građana Makedonije - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji s premijerom te zemlje Zoranom Zaevom, prenosi Mia.

Zaev je, kako se navodi, istakao da je makedonska vlada ostvarila značajan napredak na putu ka EU u prethodnih deset mjeseci, što Unija prepoznaje i cijeni.

Nakon implementacije reformi, Sporazuma o prijateljstvu s Bugarskom, Makedonija je, također, na pravom putu da razriješi otvoreni problem s Grčkom, dodao je on.

On je ponovo potvrdio spremnost Vlade da nastavi raditi na neophodnim reformama i izrazio vjerovanje da će biti određen datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Makedonije EU u junu.

Kako je naglasio, članstvo u EU i NATO je prioritet Makedonije.

Šefica evropske diplomatije je prethodno na svojoj turneji po zapadnom Balkanu posjetila Albaniju, gdje je u Tirani razgovarala s tamošnjim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Iljirom Metom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.