REGION

Haradinaj želi Kosovo u NATO-u što je prije moguće

Agencije

9.7.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Londonu da Kosovo treba što prije da bude dio Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i drugih mehanizama sigurnosti.

Haradinaj je tokom susreta sa ministrom oružanih snaga Velike Britanije Markom Lancasterom govorio o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu.

Zatražio je podršku Velike Britanije za Sigurnosne snage Kosova i proces tranzicije u oružane snage Kosova. Britanski ministar je rekao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kosovo na evroatlantskom putu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je odigralo izuzetnu ulogu na Kosovu i bilo je jedan od glavnih pokrovitelja napretka, koji je do sada postignut. Zahvaljujemo se muškarcima i ženama iz Velike Britanije, koji je služili na Kosovu. Kosovo je zahvalno i vaš je saveznik", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer naglasio je potrebu za saradnjom i stalnom podrškom Velike Britanije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova. Zatražio je razmatranje mogućnosti ušešća Sigurnosnih snaga Kosova u mirovnim operacijama u okviru vojnih britanskih trupa.

"Bilateralni odnosi naše dvije zemlje će se još više produbiti. Uvjeravam vas da Kosovo ostaje nepokolebljivo na svom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU", rekao je Haradinaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.