POSJETA

Šef NATO-a stigao u Skoplje

Generalni sekretar NATO sutra će se sresti sa predsjednikom Makedonije Djorđem Ivanovim, premijerom Zoranom Zaevim, predsjednikom parlmenta Talatom Džaferijem i drugim zvaničnicima

Agencije

5.9.2018

Šef NATO Jens Stoltenberg doputovao je u dvodnevnu posjetu Skoplju, tri i po sedmice prije referenduma od čijeg uspjeha zavisi članstvo Makedonije u NATO.

Na skopskom aerodromu Stoltenberga je dočekala vicepremijerka i ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska. Ovo je drugi dolazak Stoltenberga u Makedoniju ove godine.

Generalni sekretar NATO sutra će se sresti sa predsjednikom Makedonije Djorđem Ivanovim, premijerom Zoranom Zaevim, predsjednikom parlmenta Talatom Džaferijem i drugim zvaničnicima.

Stoltenberg će posjetiti kasarnu "Ilinden" gdje će prisustvovati pokaznoj vježbi pripadnika specijalnih snaga.

Nakon Stoltenberga, povodom referenduma, u Skoplje će ove sedmice doći i kancelari Njemačke i Austrije, Angela Merkel i Sebastijan Kurz.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rješavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.