STAVOVI Javna poruka predsjednika Kosova skepticima sporazuma između Kosova i Srbije

Hašim Tači: Neće biti egzodusa stanovništva niti domino efekta

Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO i UN, naglasio je

RTK
15.09.2018 20:23

Hašim Tači: Obratio se "skepticima"

Foto: ARHIV

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je uputio javnu poruku, kako je naveo, „skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“, javlja Radiotelevizija Kosova (RTK) na srpskom jeziku. 

Nije precizirao na koga konkretno reagira, ali kaže da ovi "skeptici s lakoćom šire strah zbog navodne destabilizacije regiona" i "produbljuju etničke podjele na Balkanu". U svom današnjem obraćanju javnosti Tači je umjesto ranijih poruka da neće biti razmjene teritorija, niti podjele, sad poručio da neće biti "egzodusa stanovništva, niti domino efekta".   

- Prave paniku i maglu, koristeći iste argumente kao one na pragu proglašenja nezavisnosti - kazao je Tači dalje o "skepticima", navodeći da žali što oni koji se protive mirovnom sporazumu Kosova i Srbije to rade izazivanjem straha.

Mirovni sporazum na osnovu korekcije granice između Kosova i Srbije, u slučaju da bude postignut, prema njegovim riječima, bit će u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. 

- Takav sporazum predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem posljednjeg sukoba na Balkanu - ocijenio je Tači.

Međutim, u ovoj javnoj poruci, kosovski predsjednik je promijenio i svoju raniju terminologiju. 

Umjesto "nema podjele", "nema razmjene teritorija", niti "premještanja stanovništava", što je ranije govorio, sada kaže "skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni": 

- Mogu da ih uvjeriti da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta.

Štaviše, ovaj mirovni sporazum će staviti težak kamen na tzv. Pandorinu kutiju. A ako neko dalje nastavi s argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi se ovaj slučaj u budućnosti mogao koristiti kao pozitivan presedan neophodan za rješavanje međudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom - zaključio je Tači, prenosi RTK.

NA VRH