Više hiljada građana protestiralo protiv Hašima Tačija, ne žele razmjenu teritorija sa Srbijom

KOSOVO

Više hiljada građana protestiralo protiv Hašima Tačija, ne žele razmjenu teritorija sa Srbijom

Hiljade Albanaca protestirale su u subotu u Prištini protiv predsjednika Hašima Tačija od kojeg traže povlačenje iz političkih pregovora sa Srbijom.

Fotografije prikazuju građane koji mašu albanskim, njemačkim i američkim zastavama.

Okupljeni građani tražili su da ne bude razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što se nedavno spominjalo kao potencijalno rješenje za slijepu ulicu u kojoj su se našli pregovori između Tačija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, prenose agencije.

Za to vrijeme Hašim Tači je, u pratnji specijalnih policijskih snaga, posjetio umjetno jezero Gazivode, na sjeveru Kosova, na području s većinski srpskim stanovništvom, što je izazvalo žestoke reakcije Beograda.

Vučić je u obraćanju srbijanskoj javnosti kazao kako je između 110 i 130 pripadnika kosovskih specijalnih jedinica upalo na područje Gazivoda te da su tom prilikom maltretirali više osoba.

Time je Priština prekršila više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, ustvrdio je Vučić.

- Naoružani Albanci na sjeveru Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uvjeta: uz odobrenje NATO i uz punu suglasnost lokalne srpske zajednice. Ne znam da li su imali suglasnost NATO-a, a drugi uvjet je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavijestio - rekao je Vučić.

Najavio je da će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da će od njega zatražiti podršku.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH