KOSOVO

Više hiljada građana protestiralo protiv Hašima Tačija, ne žele razmjenu teritorija sa Srbijom

Fena

30.9.2018

Hiljade Albanaca protestirale su u subotu u Prištini protiv predsjednika Hašima Tačija od kojeg traže povlačenje iz političkih pregovora sa Srbijom.

Fotografije prikazuju građane koji mašu albanskim, njemačkim i američkim zastavama.

Okupljeni građani tražili su da ne bude razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što se nedavno spominjalo kao potencijalno rješenje za slijepu ulicu u kojoj su se našli pregovori između Tačija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, prenose agencije.

Za to vrijeme Hašim Tači je, u pratnji specijalnih policijskih snaga, posjetio umjetno jezero Gazivode, na sjeveru Kosova, na području s većinski srpskim stanovništvom, što je izazvalo žestoke reakcije Beograda.

Vučić je u obraćanju srbijanskoj javnosti kazao kako je između 110 i 130 pripadnika kosovskih specijalnih jedinica upalo na područje Gazivoda te da su tom prilikom maltretirali više osoba.

Time je Priština prekršila više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, ustvrdio je Vučić.

- Naoružani Albanci na sjeveru Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uvjeta: uz odobrenje NATO i uz punu suglasnost lokalne srpske zajednice. Ne znam da li su imali suglasnost NATO-a, a drugi uvjet je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavijestio - rekao je Vučić.

Najavio je da će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da će od njega zatražiti podršku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.