REAKCIJE

Grčka poštuje odluke referenduma u Makedoniji

Srna

30.9.2018

Ministarstvo inostranih poslova Grčke saopćilo je da ova zemlja poštuje izbor građana iz susjedne zemlje kada je riječ o rezultatima referenduma, koje komentarišu kao kontradiktorne.

U izjavi grčkog ministarstva, objavljenoj više od sat i po nakon završetka glasanja, navedeno je da "Grčka pažljivo, ali sa odgovarajuće udaljenosti, nadgleda događaje", ali takođe "ostaje vezana za Prespanski ugovor", javio je dopisnik agencije MIA iz Atine.

"Ishod referenduma u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji je konsultativni i nije dio obavezujućih odredaba Prespanskog ugovora. Ishod je kontradiktoran. Preovladavaju glasovi `za`, ali bez odgovarajućeg odziva na referendum", navedeno je u izjavi grčkog ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke navodi da naredni koraci zahtijevaju trezvenost i nezavisnost svih strana, kako bi se osigurala pozitivna dinamika Prespanskog ugovora.

Na osnovu obrađenih 53,74 posto glasačkih mjesta, na današnjem referendumu u Makedoniji za članstvo u EU i NATO i promjenu imena države 90,83 posto građana glasalo je "za", a izlaznost je bila 34,90 posto, podaci su Državne izborne komisije.

Referendumsko pitanje je glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Da bi referendum uspio, na njega je trebalo da izađe 50 posto upisanih birača, plus jedan, a pravo glasa imalo je više od 1,8 miliona građana.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.