MAKEDONIJA

Pens pisao Zaevu i ponovio podršku SAD

Agencije

13.10.2018

Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) je u pismu premijeru Makedonije Zoranu Zaevu konstatirao da su makedonski građani na referendumu odobrili dogovor s Grčkom.

- Od onih koji su glasali na referdeumu, 90 posto je odobrilo dogovor iz Prespe i time su potvrdili ogormnu posvećenost evropskoj budućnosti zemlje… Budite uvjereni u moju kontinuiranu podršku u ovom važnom trenutku za vašu zemlju - napisao je Pens u pismu koje je danas objavila makedonska vlada.

Pens je Zaevu poručio da SAD dijele njegovu posvećenost za veću sigurnost i stabilnost u regionu i da mu je predstavljalo čast da se sretnu 20. septembra u Vašingtonu i razgovaraju o provođenju historijskog dogovora Makedonije sa Grčkom o rješavanju spora oko imena. U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu potpredsjednik SAD Majk Pens je istakao da očekuje daljnje jačanje prijateljstva dvije zemlje.

U parlamentu Makedonije u srijedu je počeo dugotrajni proces za izmjene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom i promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, čemu se suprotstavlja opoziciona VMRO DPMNE.

Glasovi najmanje devet od 48 poslanika koalicije oko VMRO DPMNE, potrebni su za dvotrećinsku većinu od 80 poslanika koja je neophodna za ustavne izmjene.

Dogovorom s Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno je da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmjene kojima će garantirati promjenu imena u Sjeverna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.