JAPAN

Historijski događaj: Japanski car abdicirao s trona

U posljednjem obraćanju poželio "mir i prosperitet"

Avaz.ba

30.4.2019

Japanski car Akihito abdicirao je s trona tokom historijske ceremonije u Tokiju, prenose agencije.

Osamdesetpetogodišnji Akihito je to uradio zbog godina i pogoršanog zdravlja.

Princ prestolonasljednik Naruhito će u srijedu postati novi car, čime počinje nova era u historiji Japana.

Japanski car nema nikakva izvršna ovlaštenja, niti političku moć, ali je simbol naroda i ima veliki ugled. Tokom posljednjeg obraćanja građanima, Akihito je Japanu i svijetu poželio "mir i prosperitet".

- Veoma sam zahvalan narodu koji me prihvatio kao njegov simbol i podržao me - rekao je.

Nakon što je supruzi pomogao da siđe niz stepenice, car se okrenuo i naklonio državnim zvaničnicima. Akihitova vladavina bila je obilježena komunikacijom sa bolesnima ili građanima ugroženim prirodnim nepogodama, što ranije nije bilo uobičajeno.

U prvoj privatnoj ceremoniji, car je abdikaciju objavio pred mitskim precima japanske carske porodice. Ceremonija abdikacije njegovog carskog visočanstva održana je u Carskoj palači u Tokiju. Prisustvovalo je više od 300 ljudi, među kojima su premijer Šinzo Abe, princ prestolonasljedink Naruhito i princeza Masako.

- Dok u srcima čuvamo put cara, učinit ćemo sve što možemo kako bismo stvorili svijetlu budućnost za ponosni Japan, pun mira i nade - izjavio je Abe.

Ceremonija je završena Akihitovim posljednjim obraćanjem, iako će tehnički on biti car do ponoći - princ prestolonasljednik će sutra ujutru preuzeti tron.

Akihito je prvi monarh koji je dobrovoljno abdicirao sa trona još od 1817. godine. U jednom od rijetkih obraćanja građanima Akihito je 2016. izjavio da teško obavlja dužnosti, čime je ukazao na to da želi da siđe s prijestolja.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Japanaca podržava želju cara da abdicira, a ubrzo je parlament donio zakon koji mu to omogućava.

Princ Naruhito će postati 126. car Japana i zvanično će predvoditi japanski narod u Reiva eri. Ovo je kraj Heisei ere, koja je počela 1989., kada je Akihito došao na tron.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.