ŠOKANTNO

Ispovijest Hana van de Per: Tijelo mi ne dozvoljava da imam seks

Hana van de Per. BBC

Avaz.ba

22.12.2019

Hana van de Per (Hanna), dvadesetjednogodišnjakinja koja  pati od bolnog poremećaja koji se zove vaginizam i imaju ga žene širom svijeta. Ovo rijetko zdravstveno stanje je automatska reakcija tijela na strah od vaginalne penetracije.

Hana je razgovarala sam sa mnogo žena koje boluju od iste stvari. Kao da smo sve iskusile isti osjećaj usamljenosti.

Žene koje imaju ovaj probelem, nemaju kontrolu nad procesom u kojem dolazi do stezanja vaginalnih mišić. 

Neke žene zbog toga izbjegavaju seks, dok one koje imaju odnose, osjećaju probadajući bol. Ovim ženama je nekad teško i da stave tampon. 

Dvadesetjednogodišnjakinja priznala je kako je njeno prvo seksualno iskustvo bilo mnogo bolnije nego što je mogla da pretpostavi.

Ona je konstatirala kako je znala da će gubitak nevinosti biti bolan, ali nije mogla ni zamisliti da će osjećati kao da joj neko gurnuo nož u vaginu, a onda ga okretao. 

Lejla Frodšam, doktorica, iz britanske organizacije "Consultant Gynaecologist" kaže da je vaginizam jedan od rijetkih preostalih seksualnih tabua. 

Normalno je da ste zabrinuti ako prvi put treba da imate seks. Vjerovatno smo sve imale slično iskustvo. Ali žene koje imaju vaginizam mogu cijeli život da prožive sa takvim bolovima.

Vaginizam može da se razvije u bilo kom periodu života. Neke žene saznaju da boluju od vaginizma kada prvi put u životu pokušaju da imaju seksualne odnose. 

Frodšam dodaje da i religijsko vaspitanje može da igra ulogu.

Neki ljudi odrastu u veoma religioznom okruženju i nemaju nikakav problem sa tim. Ipak, ima onih koji su kao sunđeri i sve upijaju što čuju. 

Doktorica je navela da u tradicionalnim zajednicama postoji vjerovanje da će prve bračne noći seks biti bolan i da krvavi trag na čaršavu predstavlja dokaz nevinosti.

Hani van de Per je išla u crkvenu školu te su je učili da žene ne uživaju u seksu. 

- Išla sam u crkvenu školu, tamo su nas učili da seks uglavnom dovodi do krvavih situacija, trudnoće ili uzrokuje polno prenosive bolesti - istakla je ona.

Vaginizam može da utiče i na emotivni život. 

Sramota i tabui često sprječavaju žene da potraže pomoć uprkos činjenici da se vaginizam liječi. 

I Hana i mnoge žene pokušavaju da riješe problem tretmanima sa posebnim instrumentom koji ima oblik tampona i polako raste kako bi opustio mišiće. Pored toga idu i i na psihoseksualnu terapiju.

Tokom terapije se radi i na suočavanju sa strahom od penetracije. Koriste se razne tehnike poput psihoseksualnog savjetovanja. 

Vanesa Mekej, ginekolog iz Univerzitetske bolnice "Kraljica Elizabeta" u Glazovu za ovaj problem kaže da je potrebno razumijevane.

- To je svojevrsna terapija razgovorom koja vam pomaže da razumijete i promijenite ono što osjećate prema sopstvenom tijelu - kaže Vanesa.

Hana je na kraju zaključila da je dosta napredovala, ali da joj je i dalje veoma teško da ima seksualni odnos sa penetracijom. Međutim, ona ističe da je odlučna u namjeri da to i promijeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.