DINOSAURI

Farmer otkrio još jednu vrstu tiranosaura, stariju i od T-rexa

Pronađeni u Kanadi

Dinosauri. ARHIV

Avaz.ba / Index.hr

13.2.2020

Tiranosaur rex, kralj dinosaura, ima novog člana porodice. Fragmenti fosilizirane lobanje koji su pripadali prethodno nepoznatoj vrsti tiranosaura pronađeni su u južnoj Alberti u Kanadi. 

I sve to zahvaljujući Džonu de Grutu (John De Groot), farmeru i paleontologu entuzijastu koji je pronašao fosil, navodi se u saopćenju muzeja "Tyrrell" u Alberti, gdje će fosili uskoro biti izloženi.

Ovo je prvi novi tiranosaur koji je pronađen u Kanadi poslije 50 godina i ujedno jedna od najstarijih vrsta tiranosaura pronađena u Sjevernoj Americi. 

Istraživači vjeruju da je ovaj Thanatotheristes degrootorum živio oko 2,5 miliona godina prije svog bliskog rođaka Tiranosaura rexa. 

Thanatotheristes degrootorum je prije 79,5 miliona godina vladao zemljom, danas poznatom kao Sjeverna Amerika, kao zastrašujući predator. Mogao je izrasti i do 30 stopa u dužinu (devet metara) i težak je bio  više od dvije tone. 

Poređenja  radi, Tiranosaur rex je mogao dostići oko 40 stopa u dužinu (oko 12 metara).

Njegovo ime predstavlja kombinaciju riječi "Thanatos", grčki bog smrti, i riječi "teriste" - onaj koji žanje. Drugi dio imena odabran je u čast De Gruta, koji je fosile pronašao tokom pohoda u blizini Hajsa u Alberti. 

- Pronalazak kosti vilice bio je apsolutno zapanjujući. Znali smo da je poseban, jer se jasno vidi fosilizirani zub - kaže De Grut. 

Jedinstvene osobine fosila pomogle su istraživačima utvrditi da je riječ o posebnoj vrsti, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

- Thanatotheristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaura po brojnim karakteristikama lobanje, ali najistaknutije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice - rekao je Džared Voris (Jared), vodeći autor studije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.