UPOZORENJA

Ugroženo je pola miliona vrsta insekata

Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja skoro svih vrsta insekata

Pčela. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

13.2.2020

Pola miliona vrsta insekata pod prijetnjom je izumiranja, a njihov nestanak za čovječanstvo bi bio katastrofalan, upozorili su naučnici.

- Situacija s nestankom insekata veoma zabrinjava - rekao je Pedro Kardoso (Cardoso), biolog u finskom muzeju i glavni autor studije objavljene u časopisu "Conservation Biology". 

A ono što mi znamo, samo je vrh ledenog brijega - kazao je. 

Nestanak insekata koji lete, pužu, skakuću i hodaju po vodi, mogao bi dovesti do masovnog istrebljenja, šestog u posljednjih pola miliona godina.

Kriv je - čovjek.

Posljednji takav nestanak dogodio se prije 66 miliona godina, kad su zbog udara velikog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života. Ovog puta, krivac je čovjek. 

- Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja skoro svih vrsta insekata - naglašava Kardoso. 

Nestajanje i degradacija njihovog staništa i onečišćenje, naročito insekticidima, glavni su uzroci. Osim toga, više od 2.000 vrsta insekata dio su ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak.

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima dalekosežnije posljedice od njihovog eventualnog nestanka.

Njihovim izumiranjem gubimo mnogo više od vrsta - napominje Kardoso te dodaje:

- Mnoge vrste insekata vitalni su pružaoci usluga koje se ne mogu nadomjestiti, uključujući oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprečavanje zaraza. 

Te "usluge ekosistemu" godišnje vrijede 57 milijardi dolara samo u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je ranije istraživanje.

Izumrlo je od 5 do 10 posto svih vrsta insekata.

Globalno, usjevi koji zahtijevaju oprašivanje, imaju ekonomsku vrijednost između 235 i 577 milijardi dolara svake godine, podaci su UN-ovog panela o bioraznolikosti (IPBES). O insektima ovisi preživljavanje brojnih životinjskih vrsta.

Primjera radi, oštar pad broja ptica u Evropi i Sjedinjenim Državama povezuje se sa padom broja insekata zbog upotrebe pesticida. Naučnici procjenjuju da na svijetu postoji 5,5 miliona vrsta insekata, ali ih je samo petina identificirana i imenovana.  Od pet do deset posto svih vrsta insekata izumrlo je otkako je industrijsko doba "ubacilo u višu brzinu" prije, otprilike, 200 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.