ODLUKA NARODNE BANKE

Kina proglasila sva plaćanja kriptovalutama ilegalnim

Nakon ove objave cijena bitkoina je pala za više od 2.000 američkih dolara

Bitkoin više neće biti platežno sredstvo u Kin. Agencije

L. S. R.

25.9.2021

Bitkoin više neće biti platežno sredstvo u Kini - centralna banka objavila je da su sve transakcije kriptovalutama od sada nelegalne.

- Virtuelne poslovne aktivnosti prilikom kojih se koriste kriptovalute smatraju se nelegalnim - navodi se u saopćenju Narodne banke Kine i upozorava da kriptovalute „ozbiljno ugrožavaju bezbjednost imovine ljudi".

Nakon ove objave, u Kinije cijena bitkoina pala za više od 2.000 američkih dolara. Trgovina kriptovalutama je u Kini zvanično ukinuta 2019. godine, ali je i dalje bilo moguće uraditi putem interneta na stranim platformama.

No, tokom ove godine se desio značajan niz akcija kako bi se to spriječilo.

Kineske vlasti upozorile su u maju kupce da im neće biti obezbjeđena zaštita za trgovinu bitkoinima i drugim kriptovalutama na internetu, a zvaničnici vlade obećali su da će povećati pritisak na ovu industriju.

U junu su naložili bankama i platformama za plaćanje da više ne dozvoljavaju ovakve transakcije i uveli su zabranu „rudarenja" bitkoina - procesa stvaranja ove kriptovalute pomoću moćnih kompjutera.


Kineske vlasti upozorile kupce. Agencije

Ipak, odluka objavljena u petak je najjasniji znak do sada da Peking želi da eliminiše svaki oblik trgovine kriptovalutama.

Tehnologija koja se koristi za stvaranje kriptovaluta, a tu spada i bitkoin, oslanja se na mnogo raspoređenih računara koji verifikuju i provjeravaju transakcije na velikoj zajedničkoj tabli, koja je poznatija kao "blockchain".

Novi „novčići" se nasumično dodjeljuju kao nagrada onima koji su učestvovali u ovom poduhvatu koji se naziva „rudarenje".

Kina je dugo bila jedan od glavnih svjetskih centara za "rudarenje" zbog relativno jeftine struje i povoljnih hardverskih komponenata za kompjutere koje se tamo mogu kupiti.

Ova aktivnost je toliko popularna da gejmeri ponekad krive ovu industriju za nestašicu moćnih grafičkih kartica za računare - njih "rudari" kriptovaluta koriste u poslu.

U ovoj zemlju se u septembru 2019. godine trošilo 75 odsto od ukupne energije za proizvodnju bitkoina širom sveta. U aprilu 2021. godine taj procenat je pao na 46 odsto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.