ODLUKA NARODNE BANKE

Kina proglasila sva plaćanja kriptovalutama ilegalnim

Nakon ove objave cijena bitkoina je pala za više od 2.000 američkih dolara

L. S. R.

Bitkoin više neće biti platežno sredstvo u Kin

Foto: Agencije


Bitkoin više neće biti platežno sredstvo u Kini - centralna banka objavila je da su sve transakcije kriptovalutama od sada nelegalne.

- Virtuelne poslovne aktivnosti prilikom kojih se koriste kriptovalute smatraju se nelegalnim - navodi se u saopćenju Narodne banke Kine i upozorava da kriptovalute „ozbiljno ugrožavaju bezbjednost imovine ljudi".

Nakon ove objave, u Kinije cijena bitkoina pala za više od 2.000 američkih dolara. Trgovina kriptovalutama je u Kini zvanično ukinuta 2019. godine, ali je i dalje bilo moguće uraditi putem interneta na stranim platformama.

No, tokom ove godine se desio značajan niz akcija kako bi se to spriječilo.

Kineske vlasti upozorile su u maju kupce da im neće biti obezbjeđena zaštita za trgovinu bitkoinima i drugim kriptovalutama na internetu, a zvaničnici vlade obećali su da će povećati pritisak na ovu industriju.

U junu su naložili bankama i platformama za plaćanje da više ne dozvoljavaju ovakve transakcije i uveli su zabranu „rudarenja" bitkoina - procesa stvaranja ove kriptovalute pomoću moćnih kompjutera.

  • Kineske vlasti upozorile kupce

    Kineske vlasti upozorile kupce

    Foto: Agencije


Ipak, odluka objavljena u petak je najjasniji znak do sada da Peking želi da eliminiše svaki oblik trgovine kriptovalutama.

Tehnologija koja se koristi za stvaranje kriptovaluta, a tu spada i bitkoin, oslanja se na mnogo raspoređenih računara koji verifikuju i provjeravaju transakcije na velikoj zajedničkoj tabli, koja je poznatija kao "blockchain".

Novi „novčići" se nasumično dodjeljuju kao nagrada onima koji su učestvovali u ovom poduhvatu koji se naziva „rudarenje".

Kina je dugo bila jedan od glavnih svjetskih centara za "rudarenje" zbog relativno jeftine struje i povoljnih hardverskih komponenata za kompjutere koje se tamo mogu kupiti.

Ova aktivnost je toliko popularna da gejmeri ponekad krive ovu industriju za nestašicu moćnih grafičkih kartica za računare - njih "rudari" kriptovaluta koriste u poslu.

U ovoj zemlju se u septembru 2019. godine trošilo 75 odsto od ukupne energije za proizvodnju bitkoina širom sveta. U aprilu 2021. godine taj procenat je pao na 46 odsto.

Više o temi Bitkoin

TESLA JE VIŠE NEĆE PRIMATI
Zbog Elona Maska vrijednost bitkoina naglo pala

Više o:

Bitkoin Kina Odluka
NA VRH

Podijeli članak na