Pijani tehničar natjerao pacijenticu da se skine gola i da mu sjedne u krilo, a zatim po njoj prosipao kafu

24.03.2017 16:06

Pijani tehničar natjerao pacijenticu da se skine gola i da mu sjedne u krilo, a zatim po njoj prosipao kafu Bolnica u Prokuplju 

Na Odjeljenju psihijatrije prokupačke bolnice "Dr. Aleksa Savić" u Srbiji kako saznajemo desio se nemio incident u kojem je jedan od zaposlenih, navodno Pijani tehničar natjerao pacijenticu da se skine gola i da mu sjedne u krilo, a zatim po njoj prosipao kafu , piše Blic.

Za to vrijeme, dežurna doktorica je bila u svojoj prostoriji i nije reagirala, jer je, navodno, za incident saznala tek ujutro. 

Slavio rođendan 

Incident se dogodio u noći između 20. i 21. marta, kada je jedan tehničar s Odjeljenja neurologije, koje se nalazi na prizemlju iste zgrade gdje i psihijatrija, te noći slavio rođendan. On se, zatim, pijan popeo na sprat i s još jednim tehničarem počeo da maltretira pacijente psihijatrije predstavljajući se kao doktor. 

Među njima je bila i Violeta (26), supruga Aleksandra Jojića (31), iz Beograda. Zabrinuti suprug, koji je čitav slučaj prijavio policiji, kaže da nije mogao da vjeruje kada mu je supruga ispričala što joj se desilo te noći.

- Najprije se u pola noći pojavio na Odeljenju, probudio pacijente i predstavio se kao doktor iz Niša. Počeo je da ih maltretira i postrojava po hodniku, a moju suprugu je tjerao da se skine gola, dodirivao je po genitalijama i grudima. Žena mi se požalila da je bilo užasno – priča suprug Aleksandar.  On kaže da mu je supruga potvrdila da nije bilo seksualnog odnosa, ali da je fizički maltretirao lupajući joj šamare i tjerao da se skine. 

Račun za torturu

- Supruga mi je rekla da nije bilo seksualnog odnosa, ali da ju je tjerao da mu gola sjedi u krilu, da je prosipao kafu po njenom tijelu, dodirivao je, te da je sve bilo jako strašno. Ona je sada u gorem stanju nego što je bila pre 20-tak dana kada je primljena u bolnicu, iako se napredak nekoliko dana prije incidenta vidio – tvrdi Aleksandar.

On dodaje da neće odustati od toga da odgovorni polože račun za torturu koju je njegova supruga doživjela. 

Čitav slučaj je prijavljen policiji, a u bolnici kažu da su odmah obavijestili Ministarstvo zdravlja, zdravstvenog inspektora i policiju. Formirana je i Komisija za unutrašnji nadzor, koja je suspendovala četvoricu tehničara do okončanja postupka i utvrđivanja svih okolnosti.

- Ja sam kao direktor obaviještena ujutro, nakon incidenta. Odmah sam formirala komisiju, pozvala sve zaposlene u toj smjeni i obavila razgovor s njima. Nesumnjivo je da je bilo propusta pa smo odlučili da suspendujemo četvoricu tehničara, a vinovnik cijelog incident će najvjerovatnije dobiti i otkaz – rekla je direktorica bolnice Snježana Arsić.

Inače, ovo je drugi ozbiljan incident u prokupačkom zdravstvu, jer je prije samo mjesec dana pritužbu na rad medicinske sestre na šalteru Doma zdravlja u Prokuplju dala majka 18-mjesečne bebe Nevene Tomić-Stojanović iz Niša, koja je tvrdila da nisu htjeli da joj pregledaju bebu, jer nije imala sitan novac da plati pregled.

Beba je bila bez zdravstvene knjižice pa je medicinska sestra na Dječijem odjeljenju prokupačkog Doma zdravlja insistirala prvo da plati pregled 357 dinara, pa tek onda dobije ljekarsku pomoć. S obzirom na to da majka nije imala sitno, a sestra nije željela da sama usitni novac, beba je vraćena iz Doma zdravlja bez pregleda.

NA VRH