Vučić favorit i u eventualnom drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora

23.03.2017 07:50

Aleksandar Vučić pobijedio bi na predsjedničkim izborima u Srbiji i u slučaju da dođe do drugog kruga, a najnovija istraživanja javnog mišljenja u srijedu pokazuju da bi na izborima učestvovalo više od 53 posto ukupno upisanih građana s pravom glasa, piše Fena. 

Na predsjedničkim izborima 2. aprila sigurno bi glasalo 53,8 posto birača, a po istraživanju provedenom od 8. do 18. marta polovinu ukupnog broja glasova osvoji bi kandidat vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom i njen predsjednik Aleksandar Vučić. 

Istraživanje agencije Ninamedia, koje su u srijedu navečer objavili beogradski elektronički mediji, pokazuje da bi i u slučaju drugog kruga, Vučić osvojio više glasova od protukandidata.

U prvom krugu izbora, najbolje plasirani protukandidat s 12,5 posto glasova bio bi donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković kojeg je kandidirala grupa građana "Za Srbiju bez straha". 

Slijedi u javnosti najatraktivniji pretendent na mjesto šefa države komičar i politički aktivist Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli s 11,9 posto glasova, dok bi za bivšeg šefa diplomacije Vuka Jeremića glasovalo 7,2 posto birača, a za predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja 7,1. Ostali kandidati osvojli bi manje od pet posto glasova.

Uz pretpostavku da bi u drugi krug ušli Vučić i Janković, za Vučića bi glasalo 62 posto, a za Jankovića 26,6 posto, uz izlaznost ispod polovice, 49,7 posto građana. 

Bude li u drugom krugu Vuk Jeremić protukandidat Vučiću mogao bi računati na 27,5 posto, a ako bi se sučelili Vučić i Šešelj, uz izlaznost od 45 posto Vučić bi dobio 70,6, a Šešelj 16,4 posto glasova.

Anketa pokazuje da 11 posto još nije odlučilo da li će izići na izbore i njihov odgovor je "vjerovatno", dok skoro trećina ukupnog broja od oko 6,7 miliona birača "vjerovatno" ili "sigurno" ne izlazi na izbore. 

Stajališta građana o predsjedničkim izborima provjerena su na uzorku od 1.048 ispitanika.

Slično raspoloženje birača pokazuju i istraživanja IPSOS Strategic marketinga čiji je direktor Srđan Bogosavljević rekao da Vučić ima više od 50 posto onih koji bi ga podržali na predsjedničkim izborima, a slijede Saša Janković s 12, Ljubiša Preletačević Beli sa 11, te Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj s oko sedam posto. 

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. aprila, u izbornoj utrci učestvuje 11 kandidata.

Republičko izborne komisije je utvrdilo da u Srbiji ima ukupno 6.724.172 birača, dok će za izbore biti tiskano 6.757.793 glasačka listića. 

Petogodišnji mandat aktualnom šefu države Tomislavu Nikoliću prestaje u maju.

NA VRH