Sinovi balkanskih mafijaša: Brutalnije ubice od očeva

24.03.2017 07:15

Marko Guzijan, završio je u pritvoru zbog mučenja jednog mladića i to samo nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora zbog ubistva.

Da je riječ o bilo kojem drugom srpskom kriminalcu, potpuno bismo zanemarili tu vijest. Međutim, kako piše Blic, riječ je o mlađem sinu zloglasnog Jovana Guzijana Cunera, kriminalcu kojeg su ubili pripadnici zemunskog klana prije petnaestak godina.

Mali Cuner imao je priliku već kao dijete upoznati opasne dečke koji su, navodno, počinili brojne teške zločine. Svoju kriminalnu karijeru počeo je dvostrukim ubistvom, a dosje je dopunio otmicom i mučenjem Zlatka L. u avgustu prošle godine, nedugo nakon izlaska iz zatvora. Razlozi otmice i mučenja su gotovo nevjerovatni.

Djevojka Cunerovog prijatelja istovremeno je bila u vezi s nesretnim Zlatkom. Kako Zlatko ne bi otkrio ljubavni trokut, Cuner ga je odlučio oteti i mučiti. Mali Cuner, kriminalnu karijeru počeo je kao maloljetnik, kada je imao samo 17 godina. U aprilu 2007. u pečenjari "Una" bez povoda je hicima iz pištolja ubio goste Zorana Dimitrijevića (51) i njegovog sina Aleksandra (22). Njegov brat Petar uhapšen je zbog učestvovanja u pucnjavi, ali i kao pripadnik novog zemunskog klana kome je pripisana trgovina drogom, razbojništva, reketiranje, ilegalno oružje. Na kraju nije osuđivan.

Otac Jovan Guzijan Cuner dovođen je u vezu sa ubistvima, trgovinom drogom i naftom, razbojništvima. Cunera starijeg su ubili pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Mile Luković, u zasjedi 5. oktobra 2002. godine u centru Zemuna. Međutim, Mali Cuner nije ni približno jedini sin kriminalca koji se posvetio očevoj profesiji.

Mirko Šijan, sin pjevačice Goce Božinovske i Zorana Šijana, jednog od vođa nekadašnjeg surčinskog klana, puni novinske stupce zbog bahatog ponašanja. Osumnjičen je da je nožem povrijedio mladića na Kopaoniku, a zbog svog ponašanja je u ljeto 2015. godine protjeran iz Crne Gore.

Naime, vjeruje se da je on prouzrokovao saobraćajnu nesreću kad je terencem udario u policijsko vozilo. Njegova majka tvrdila je da je ona vozila, a da je Mirko samo bio suvozač. U vozilu su pronašli i određenu količinu narkotika. Otac, Zoran Šijan, bio je slavni sportaš i nekadašnji reprezentativac u kick-boxu, ali je navodno bio na čelu jedne od najgorih bandi Balkana. Šijan, međutim, nikada nije osuđen ni za jedno kazneno djelo. Ubijen je 1999. godine u centru Beograda, a ta likvidacija nikad nije rasvijetljena.

Milan Ugarković, Mali Ugar, jedan je od rijetkih nasljednika koji je možda premašio lik i djelo svoga oca Dragana.

Trenutno mu se sudi za ubistvo Jovice Jankovića. Prvi zločin, također ubistvo, počinio je sa samo 15 godina. Ubio je Džemaila Demirovića, zbog čega je bio u KPD u Kruševcu, odakle je pobjegao. Pod istragom je i zbog dvostrukog ubistva u Košutnjaku 27. maja 2002., kada su stradali Nenad Starčević i Predrag Dimić.

Stariji Ugar devedesetih godina slovio je za prvog čovjeka tadašnjeg veoma jakog zemunskog klana. Navodno, nije zazirao ni od čega što je donosilo novac - od droge i iznuda do kocke i restorana. Zanimljivo je da stariji Ugar, za razliku od sina koji je dobar dio života proveo po zatvorima, nikada nije krivično odgovarao, niti je osuđivan. Stariji Ugar ubijen je u zasjedi 1999. godine.

Nemanja Milenković uhapšen je nedavno zbog pucnjave iz, kako je utvrđeno, replike automatskog oružja. Iz pritvora je pušten nakon što je njegov prijatelj u Tužilaštvu priznao da je metak njegov. Njegov otac Dejan, poznatiji kao Bagzi, bio je član zemunskog klana i glavni akter "incidenta" kod hale "Limes" na Novom Beogradu kad je kamionom uletio u kolonu vozila u kojoj je bio premijer Zoran Đinđić.

To je bio jedan od scenarija ubistva premijera. Bio je i jedini svjedok ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Meljaku, kada je, kako je tvrdio, uspio se sakriti od policije i pobjeći. Uhapšen je 2004. u Grčkoj, izručen Srbiji i postao svjedok-saradnik u postupcima protiv bivših "saboraca".

Nemanja Bojović, zvani Hemija, označen je kao vođa podmlatka zemunskog klana, čiji je član i mladi Petar Guzijan. Osuđen je na šest godina zatvora zbog trgovine drogom, pokušaja ubistava, reketiranja, razbojništava.

Po izlasku iz zatvora opet je uhapšen, i to u jednom beogradskom kafiću, kada su kod njega pronađeni kokain i speed. Njegov otac Goran Bojović Amonijak likvidiran je 1992. godine kao istaknuti član srpskog podzemlja.

Marko Zarubica uhapšen je odmah poslije pljačke pošte, i ti kao dio šestočlane kriminalne ekipe. Njegov brat Bojan Zarubica osuđen je na 20 godina zatvora zbog dva silovanja i razbojništava. Nogu u kriminalnim poslovima povukao je otac Milivoje Zarubica, koji je devedesetih godina i početkom ovog stoljeća slovio za balkanskog kralja trgovine ljudima. Osuđen je na četiri godine zatvora jer je u svom motelu "Sveti Nikola" organizirao prostituciju i podvodio Rumunjke i Moldavke.

Tagovi

mafija ubistva
NA VRH