REGION

Vučić novinarima: Udarajte na mene, samo nemojte na porodicu!

21.3.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s američkim ambasadorom Kyleom Scottom i predstavnicima američkih ulagača u Srbiji. Potom se obratio javnosti, posebno se osvrćući na konferenciju Nataše Jeremić, supruge predsjedničkog kandidata Vuka Jeremića, koja je održana povodom saopćenja funkcionera SNS-a Milenka Jovanova u kojem je napao Jeremića i njegovu suprugu navodeći da je bio saučesnik u 16-godišnjoj pljački Vojvodine, a da "Braćom Burgije, Paucima i drugim kriminalcima, kao i cjelokupnim narko tržištem u Srbiji upravlja njegova žena".

Dvostruki aršini

- U našoj zemlji su, ne po prvi put, na djelu ucjena ove vrste i najgori dvostruki aršini. Koliko gadosti ste izrekli na račun moje porodice pa se niko nije skupljao da pruža podršku. Da li sam i ja trebao da dovedem brata i njegovu trudnu ženu - rekao je Vučić.

Naveo je kako se izvinio, iako ništa nije uradio.

- Užasno mi je žao što je neko morao da čuje takvu glupost koja je došla iz redova moje stranke. Udrite mene gospodo. Kad sam lično uvrijedio nekoga od vas? Moj posao je da odgovaram na vaša pitanja. A, šta je vaš odgovor, šta radi Andrej Vučić? Radi svoj posao, živi normalno, mnogo teže nego što živite vi - kazao je Vučić u obraćanju novinarima u Vladi Srbije.

Naglasio je da ne može da se miješa u rad novinarskih udruženja u kojima je uvijek bilo više politike.

Novinari su od njega zatražili komentar o incidentu koji se, navodno, dogodio danas pred konferenciju za novinare koju je držala Nataša Jeremić, supruga predsjedničkog kandidata Vuka Jeremića.

- Vi odlično znate šta je prava istina, samo što nekome ne odgovara da tu istinu prizna. Zamislite da ja, kao predsjednički kandidat, držim demonstracije između vaših novina. A, ja to ne smijem da radim ni kao premijer, ni kao predsjednički kandidat. Pune bi novine bile kako se vrši pritisak na medije. Danas su zabranili ulaz svima koji im se ne dopadaju. To nije Srbija koja se zalaže za slobodu - rekao je premijer.

Predsjednik srbijanske Vlade još jednom se osvrnuo na izvinjenje koje je jutros uputio povodom izjava o supruzi kandidata Jeremića.

Nisam osuđivao

- Da li ćemo ikada da dobijemo izvinjenje od DOS-ovskih kandidata? Uradio sam svoj posao, osudio nešto što je nedopustivo, a nisam osuđivao, po 15 dana šutim o napadima na moju porodicu. Nemojte da zbog jedne izjave zaboravljate hiljadu mnogo gorih izjava. Udarajte na mene, samo nemojte na porodicu. Ja znam da vi dobro znate da je moj brat pošten kao i ja - dodao je Vučić.

Njihov je problem taj, nastavio je srbijanski premijer, što postoji jedan čovjek u Srbiji koji se ne plaši kriminalaca iz tabloida, koji neće da plaća reket, da se dodvorava bilo kome.

- Sve je to za ljude. Morate da prođete kroz razna iskušenja. Njihova vlast je bila veliko iskušenje za narod. Njihov problem je što ih se ne plašim! Reagirao sam baš zato, jer šta god da si uradio - nemoj žene da uplićeš - poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima, to ne smije da radi niko ko je u SNS-u, piše list Nedeljnik.

- Ponosan sam na to što se suprotstavljamo medijskoj sorosevskoj aždaji i na to što ću nastaviti da se borim. Izvinjavam se što nisam doveo članove svoje porodice, da pokažem da su živi ljudi, da ovdje plaču - naglasio je Vučić.

Dodao je da mu nikada ne bi palo na pamet da ispred nekih novina, s kojima se ne slaže, organizira demonstracije, kao što čine neki drugi kandidati, i zaključio da je ponosan na to što svi novinari mogu da mu postave pitanje, odnosno što su njegove konferencije jedine "oaze slobode".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.