REGION

Beogradski sud potvrdio optužnicu za zločin u Štrpcima

9.5.2017

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz vlaka u Štrpcima 1993. godine, saopćeno je danas iz Suda. 

Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku Tužilaštvu, a sada je rješenjem utvrdio da ispunjava uvjete za suđenje.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu podnijeti žalbu Apelacijskom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Potvrđena optužnica podignuta je protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao suizvršitelji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod zapovjedništvom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga Republike Srpske, pripadnici formacije ''Osvetnici'', Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS zajedno s osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, narušavali tjelesni integritet i sudjelovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

Na željezničkom kolodvoru u Štrpcima, Milan Lukić oko 15.30 sati, uz prijetnju oružjem, zaustavio je brzi vlak broj 671, koji je prometovao na relaciji Beograd - Bar i, pošto su se okrivljeni naoružani automatskim puškama i ručnim bombama rasporedili oko vlaka, određeni pripadnici jedinice ušli su u vlak, legitimirali putnika i izveli 20 civila, nesrpske nacionalnosti, dok su okrivljeni zajedno s ostalim pripadnicima jedinice stražarili oko vlaka.

Potom su ih prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile istjerali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im ozljede po svim dijelovima tijela.

Kada su im oduzeli novac i druge vrijedne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odjeću i da po iznimno hladnom vremenu, samo u rublju, bosi i krvavi, s rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im ozljede po svim dijelovima tijela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

U sela Mušići, sprovodili su ih po grupama do spaljene kuće, gdje su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv kojeg se vodi postupak u BiH, nakon komande ''Lezi dolje'' po grupama likvidirali hicima iz vatrenog oružja.

Okrivljeni Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Lipovac i Đekić su odvođenjem zarobljenih civila kamionom iz Prelova do Mušića, čuvanjem straže u Mušićima i sprovođenjem zarobljenih civila od kamiona do mjesta likvidacije, dali odlučujući doprinos izvršenju ubistava 20 zarobljenih civila.

U okolini jezera Perućac 2010. godine pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakije, Šeće Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića, podsjeća Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.