REGION

Ditman: Stav Njemačke i EU je jasan, nema mijenjanja granica na Balkanu

Agencije

11.5.2017

Ambasador Njemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da su opasne i nekorisne sve izjave, čiji je cilj mijenjanje granica na Balkanu, kao i da njegova zemlja to ne prihvata. 

- Njemačka to ne prihvata, to javno kažemo i to je pozicija i EU - rekao je Ditman odgovarajući na pitanje kako gleda na izjave albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsjednika Hašima Tačija i predsjednika općine Preševo Jonuza Muslijua o projektu "Velike Albanije".

- Važno je da se sve strane verbalno deeskaliraju. Sada je trenutak da se krene dalje i da se spuste tenzije - rekao je Ditman i dodao da snažno podržava stratešku odluku Srbije da postane članca EU.

On je izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine uskoro nastaviti, kao i da će se govoriti o otvorenim pitanjima među kojima je formiranje Zajednice srpskih općina.

- Raduje me što je srpska strana veoma jasno izjavila da je opredijeljena da se što prije nastavi dijalog o normalizaciji odnosa - naveo je on.

Ditman je kazao da pomirenje ostaje važan i značajan izazov u regionu, navodeći da je Srbija u tom pogledu pokrenula važne inicijative i da Njemačku vidi kao centralnu zemlju i faktor stabilnosti. Upitan da li Njemačka podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije s EU, Ditman je kazao da se nada da će u junu biti otvorena dodatna poglavlja ako budu ispunjeni uvjeti za to.

- Važnije od otvaranja novih poglavlja je tranzicioni proces u Srbiji. Srbija sprovodi reforme za svoje dobro, a ne radi Brisela. Od posebnog značaja je napredak u oblasti vladavine prava, odnosno u poglavljima 23 i 24, gdje je EU sa Srbijom razradila akcione planove - rekao je Ditman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.